Afbild

Festligt för förkloka

75. 14 barn – några sov i degtråg

Min pappas barndomshem som jag minns det.

Min pappa, Bror Persson född 1897, var uppvuxen i Norra Kverrestad vid Lunnarp i Skåne. Hans far Lars var banvakt och de bodde därför i banvaktsstugan i Norra Kverrestad. Det var ett vitrappat hus som bestod av en farstu där man satte skorna, ett stort kök, en diskvrå, ett vardagsrum samt en liten kammare. Från farstun gick man ner i källaren. Där förvarades maten: rökt fläsk, svagdricka, öl mm. Från farstun gick en brant trappa upp till vinden, som bara var en förvaringsplats utan möbler. I köket fanns en utdragssoffa där Lars och hans fru Anna sov, en soffa, ett klaffbord med stolar . Ovanför bordet hängde en fotogenlampa, på somrarna fanns en klibbig remsa nederst på lampan där flugor fastnade och dog. I köket fanns också vedspisen, där lagades all mat och där eldades för att hålla varmt. I den lilla diskvrån fanns en vask. Vatten hämtades i en hink ur brunnen på gården, hinken stod på golvet i diskvrån med en skopa att ösa vatten med. På väggen fanns några hyllor, på dem stod en del glas och porslin.

Mitt i vardagsrummet stod ett bord med stolar omkring. Ovanför bordet fanns en fotogenlampa. I rummet fanns också en utdragbar säng, ett stort skåp där man förvarade porslin och dukar, en liten piedestal på vilken det stod en porslinsfigur föreställande en gulaschbaron. En stor byrå fanns där också. En dörr ledde till en garderob. Där lekte jag och min kusin Britt ibland, det tyckte vi var spännande.I ena änden av rummet var en öppning in till en liten kammare med ett litet bord och en utdragbar soffa. I vardagsrummet fanns också en kamin. I detta lilla hus har tretton barn vuxit upp, så många syskon hade min pappa! Han sa att en del av barnen sov på den oinredda vinden. De minsta sov i degtråg.

Farmor och farfar hade höns och kaniner. Kaninerna fanns i burar bakom hönshuset. Detta hus innehöll även en tvättstuga med en stor tvättgryta, en redskapsbod och ved. På vedkubben nackade farfar hönor eller kaniner som vi sedan fick till middag. Ungefär fem meter från ena husgaveln gick järnvägsspåren där tåg mellan Malmö och Simrishamn rusade fram. Hela huset skakade när tågen for förbi.

I trädgården fanns bärbuskar och äppelträd, rabatter med bl a krasse. I ena hörnet av trädgården fanns en berså. Där brukade jag och min kusin leka med våra dockor, vi ”lagade mat” bestående av blad och diverse frön. När vi åkte för att hälsa på farmor och farfar så tog vi tåget från Östervärns station i Malmö till Lunnarp. Sedan gick vi på järnvägsspåren till banvaktsstugan. Jag minns att jag alltid var orolig över att det skulle komma ett tåg. När vi kom fram till banvaktsstugan, stod farfar där och mötte oss med tårar i ögonen.

Karin Olsson 73 år Löddeköpinge, Skåne

Berätta gärna om din uppväxtmiljö nedan. 

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *