Afbild

Festligt för förkloka

99. Inget kylskåp

Jag slog den sista siffran på telefonen och signalerna började gå, på andra luren väntade Ulla, min mormor. Hon svarade Hej väldigt glatt och frågade hur jag mådde direkt. Jag mådde bra och så gjorde hon.

Vi började prata om hur det var i skolan för henne när hon var liten. År 1955 började mormor i första klass, i något som kallades byskola, det är en liten skola där det bara fanns 6 klasser med 20-25 barn i varje. Byskolan hette Hemstaskolan och där serverades skollunchen på vindsvåningen och utedass fick man gå på. Det hade vanliga ämnen i skolan som svenska mattematik religion och så vidare. Efter två år på Hemstaskolan fick man byta skola till Hemlingbyskolan, där gick mormor från årskurs 3 – 6. På Hemlingbyskolan var det innetoalett men man fick gå tillbaka till Hemstaskolan för att äta lunch. Varför man gjorde så visste man inte riktigt, kan ha och göra med ekonomin.

När mormor skulle börja i 7an så fick hon åka enda ut till Valbo och det gjorde hon med buss, där fick hon gå på Sofiedalskolan. Där gick mormor från 7-9 och när hon gick ut skolan var det år 1964. Mormor hade även sommarjobb under sommarlovet och då jobbade hon på furuvik i kiosken.

Mormor och jag skrattade mycket under samtalet och mer blev det.Vi började sedan prata om vad hon gjorde efter skolan, hon skaffade körkort om då kostade henne 650kr och hon skaffade ett jobb. Hon jobbade på länsstyrelsen och tjänade 600kr netto i månaden. Efter mycket skratt och mycket förvånande från min sida tog mormor en slurk ut av kaffet och berättade hur hon och hennes familj hade det hemma.

De bodde i en villa i hemlingby med 1 rum och kök, bara vedspis fanns. Föräldrarna till mormor sov i kökssoffan och mormor och hennes syster sov i vardagsrumssoffan. De hade varken toalett inne eller varmtvatten. Kylskåp och frys var det ingen talan om, man hade då på den tiden varorna i källaren. Man hade ett tvättrum med en pannbur, det var en stor balja som man eldade under, där tvättade man kläderna i. Tv hemma fick mormor vid 15års åldern. Det fanns ungefär 4 butiker där mormor bodde, där kunde man köpa mat. Men man köpte ofta mejeriprodukter direkt hos bonden, då kostade en liter mjölk ungefär 75 öre.

När vi skulle avsluta samtalet så tackade jag mormor hjärtligt för samtalet och tiden hon tog sig. Mormor sa direkt att vi hörs snart och det gör vi alltid.

Mormor Ulla. Från Hemsta i Gävle, Gästrikland.

Wilma Lundberg. Gävle, Gästrikland.

Hade hemmet kylskåp när du var liten?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *