Afbild

Festligt för förkloka

57. Hartsfiol

1939 föddes Bert Hörnfeldt i Hässjö, utanför Timrås kommun. Familjen bestod av pappa Herman, mamma Hilma, systrarna Disa, Selma och Kerstin, brodern Bengt och han själv. Hans barndom bestod av att hjälpa till hemma. Medans hans systrar hjälpte till inomhus med disken och att städa, så var det att Bert och Bengt fick hjälpa deras papp med hans häståkeri och bonddjuren.

Hans skolgång var inte dålig men det var inte roligt heller. Bert fick ofta sitta i skamvrån.

– Det var vissa som kom undan vrån, men inte jag, Sa Bert.

Han var väldigt busig och gillade att ha skoj med sina kompisar. Busen som dem brukade göra var att spöka framför gamla personer och haschfiol*. En annan grej dem också gjorde var den 20: ande knut så gjorde dem träpåkar och gick runt och slog påkarna mot husväggarna så att klockor och tavlor ramlade ner inomhus.Men dem gjorde inte bara bus på fritiden. Dem lekte lekar också. Lekar som fotboll, sprang och höll i bussar. Dem hoppade på timmerstockar nere vid havet, det var livsfarligt.

*Hartsfiol är ett slags redskap för att framkalla oljud som ofta används som bus. En tråd, till exempel en fiskelina, gnuggas med harts. Genom att spänna tråden olika hårt kan man uppnå olika ljudfrekvenser. Tråden kan fästas med en sugpropp på ett fönster eller med en klädnypa på ett fönsterbräde. /Wikipedia

Han hade studerat till bilmekaniker på Sundsvalls statsyrks skola. Bert har jobbat hela sin uppväxt men vid 14 år så fick han sin första anställning på en fabrik i Fagervik i Timrå som en signalist. Han har också jobbat som bilmekaniker, flygmekaniker, Statens hundskola och Hunddressyr. Han har startat vaktbolaget, Schäfer hundvakt och en kennel för vakthundar, Rexguard.

Om Bert fick en önskan skulle det vara att det går bra för hans barn, barnbarn och sitt barnbarnbarn. Och att han inte blir skickad till ålderdomshem. Och ifall han skulle få säga något till en politiker skulle det vara att dom ska sluta avgå hela tiden och få avgångspengar och lägga dom pengarna istället på vård, skola och ålderdomshem.

– Jag vill bara hälsa att det var bättre förr för då fanns det ingen stress men det är också bättre nu för det är bekvämligare. Sen kan man få välja själv. Ingen stress eller bekvämlighet. Sa Bert.

Bert Hörnfeldt 75 år. Född 1939 i Hässjö Timrå Medelpad

Elin Sundqvist, Hagaskolan 8c Sundsvall

 

Vad har du gjort för bus?

 

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *