Afbild

Festligt för förkloka

66. Heikki Himmerlid

När min farfar var liten så bodde han i en liten stad som hette Veteli i Finland. Det var väldigt jobbigt i landet, för att Finland hade blivit väldigt påverkade av kriget som pågick när var väldigt ung. Dom hade knapp någon mat i familjen och dom fick leva väldigt knapert.

Det man fick underhålla sig själv med var egenbyggda leksaker, som var oftast gjorda av kottar eller pinnar, för att det var väldigt dyrt med dom enstaka leksaker som fanns. Men man kunde ju även hoppa hage eller någon annan ute lek. När han var runt tio års åldern så fanns det mycket mer att göra. Det fanns t.ex en biograf, men det var oftast bara vuxna som fick gå för att det var nästan bara vuxen filmer. Men han gick mest på deras folkets hus där det var ofta små tävlingar man kunde vinna fina priser på.

Hans första sommarjobb fick han när han var 16 år och fortfarande gick i skolan, det var på en byggnadsplats där han fick hjälpa till och bära tunga saker eller annat. Han fick runt 2-3 kr i veckan beroende på hur bra han hade jobbat och för det sa han att man kunde köpa mycket godsaker och läsk.

När han var 19 år så flyttade han till Sverige i Timrå där han träffade Anna-Märta (min farmor) i Fagervik (Timrå). Men ingen av dom fick tag på jobb där så dom flyttade till Stockholm där dom fick varsitt jobb. Det dröjde inte lände förens de fick sina söner Ronald (min pappa) och Rickard (min farbror). Dom bodde där i ungefär 8 år tills dom bestämde sig att flytta tillbaka till Timrå (fagervik).Där han fick ett jobb på pappersmassafabriken och han kunde stanna kvar i Timrå. Efter några år så fick dom en till son som heter Ralf (min farbror).

Fina minnen: Ett av dom bästa minnen han har är när han var 7 år och nästan en skidtävling två olika skolor, men även när det var en tävling då man skulle sjunga. Alla i publiken tyckte han var bäst men han kom tvåa eftersom hon som vann var prästens dotter som hade arrangerat de hela.

Ett annat inte lika bra minne var när han precis hade kommit till Sverige och så skaffade han sin första tv, -Han sa, Det fanns bara en kanal men det var väldigt spännande.

Risto Heikki Himmerlid

Sebastian Himmerlid 8c, Hagaskolan Sundsvall

 

Vad är ditt finaste minne hittills?

 

 

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *