Afbild

Festligt för förkloka

105. Getinge Bo

Jag är född i Getinge som ligger i Halland. Det var fattigt men vi hade det bra ändå. Vi hade inga dammsugare, bilar eller kylskåp när jag var liten. Det var bara de rika som hade det. Min mamma jobbade på en restaurang fast mest var hon hemma och skötte familjen det var vanligast bland kvinnor. Det bästa från min barndom var att mina 4 syskon och föräldrar var så vänliga.

I skolan lekte vi mycket med bollar som fotboll och handboll då stod jag i mål. Vi hade också många tävlingar fast det var mest killarna som var med. Tjejerna hoppade hage och kastade boll. På fritiden gungade vi och åkte karusell på en lekplats. Det var inte så lätt att göra bus när jag Var liten för det fanns ofta en vuxen som klagade på en då. Mina idoler var fotbollsspelare mest målvakter och det är därför jag ofta stod i mål. Jag hade en kompis som jag var mycket med, när det var dåligt väder var jag ofta hos honom och spelade kort och det roliga var att hans mamma också var med.

Jag gick i skola tills jag var 12 år sen jobbade jag med jordbruk tills jag var 14. Åldersgränsen för att få jobba var 14 år. Samma år jag fyllde 14 började jag jobba på en mekanisk industri. På mekaniska industrin gjorde jag köksverktyg till storkök och sjukhus. Det kunde vara grytor från 30-300L. 30-40 liters grytorna användes i sjukhus. De grytorna var gjorda av ett speciellt material. Grytorna på sjukhusen användes till att göra rent sjukhusverktyg med. I början fick jag 25 öre per timmen i lön. Det fanns något som hette ackord. Ackord betydde att om man gjorde ett viss antal produkter på en viss tid så kunde man få höja sin lön 50-60%. Fullbetalt fick jag ungefär 1 kr per timme. Jag jobbade i 5 år, måndag till lördag 8 timmar om dagen. Jag är ganska nöjd med hur det var förr det var lätt att få jobb, man fick inte lika mycket barnbidrag då men allt var mycket billigare förr.

Innan Tv:n fanns lyssnade vi på radio, vi hade alltid radion på. Förr fanns det roligare program på radion. Ibland var jag på bio med en kompis. Tv:n kom inte förrän 60 talet till hemmen, då fanns bara en kanal. När jag var liten var man mycket i naturen och lekte jämfört med nu. Det fanns nästan alltid något att göra förr man satt sällan stilla slöade.

Förr hade man förutom grannländer inte råd att resa utomlands. När jag var 10 år åkte jag tåg till Malmö och hälsade på släktingar. Efter andra världskriget skapade några i min by hemvärnet. Hemvärnet var att vi tränade på att gömma oss om det skulle bli krig. Vi tränade några gånger i månaden. När jag fyllde 20 år flyttade jag till Göteborg och där fanns det man behövde. När jag fyllde 28 år gifte jag mig och flyttade till Halland igen.

Om jag skulle få 10. 000 kr skulle jag resa någonstans. Jag gillar att resa och har rest mycket. Jag har varit i England 3 gånger, Grekland, Spanien, Malta, Tyskland 5 gånger, Polen, Prag i Tjeckien, Riga i Lettland, Danmark, Norge och Åland.

Jag tycker min uppväxt var positiv. Jag tycker det var bättre förr. Då var man mer med folk, man hann göra fler saker.

Bo Holm 81 år. Född 1932 i Getinge, Halland.

Adam Trönnberg. Skara, Västergötland.

Vad skulle du ha gjort för 10.000 kr?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *