Afbild

Festligt för förkloka

42. Grannglögg

Det hela började för många år sedan, kanske 13 eller 16 år sedan, jag minns inte. Min käre far hade av en gammal kollega fått ett hemligt glöggrecept. Så hemligt att ingen annan än pappa vet det. Han har visat mig blandningen en gång för många år sedan men jag kan tyvärr inte minnas. Detta hemliga glöggrecept får absolut inte föras vidare, inte skrivas ner MEN glöggen ska drickas i vänners goda lag. Man får bjuda så många vänner man har och lite till!

Mina föräldrar bestämde sig för att en mörk och vintrig torsdagskväll i december  bjuda in hela gatan de bodde på till glöggfest. De satte upp marschaller och en skylt i början av gatan som bjöd in alla. Men tiden gick och det kom ingen på ett bra tag. Tråkigt och konstigt tyckte vi. Jag och min ena syster bestämde oss för att gå och knacka dörr, fråga om folk  ville komma in på lite glögg och julmys.

Till vår och alla grannars förvåning så visste inte alla om inbjudan var på riktigt och om man var välkommen! Herregud sa vi, kom bara kom det blir mysigt! Till vår och Mamma och Pappas glädje kom varenda kotte på gatan! Det var så mysigt när vardagsrummet fylldes av gamla vänner, nya vänner, varm glögg, roliga historier och värme. Det härliga sorlet blandades med julmusik, glöggdofter och snön som föll utanför fönstret. Den sista personen gick inte hem förrän klockan hade slagit halv två på natten.

Nu har denna glöggtradition pågått i många, många år, den sista torsdagen innan  julafton. Jag får alltid höra, till min stora glädje, från grannarna hur trevligt det är och de ser fram emot glöggkvällen. Visst är glöggens recept hemligt men det man VET är att glöggen får folk att komma tillsammans och umgås, dela historier och bara njuta av varandras sällskap. Detta är en härlig tradition som jag ska föra vidare och vem vet, jag kanske får lära mig receptet en vacker gnistrande vinterdag.

Christine Singbrant 27 år, Stockholm

Har ni någon granntradition?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *