Afbild

Festligt för förkloka

54. Hästen sprang ensam hem

Lars föddes i Lund, men flyttade mycket pga sin far, Knut Kristensson (1881), som var lantbrukare. Knut var en så kallad arrendator, han ägde inte gårdarna familjen bodde på utan hyrde dem för att bruka dem och på så sätt tjäna pengar. Kontrakten skrev man på 24 år och sedan var det dags att förhandla fram ett nytt kontrakt eller flytta till en ny gård.

På gårdarna hade de två drängar som bodde i drängkammaren, som var ett inrett rum i en del av stallet. De hade även en piga, som bodde i pigkammaren intill köket. Innan kl sju på morgonen skulle korna mjölkas förhand och sen skulle mjölken och sen skulle mjölken vidare till mejeriet via mjölkskjutsen. Drängarna åt havregrynsgröt till frukost vid sju varje morgon och Lars och hans lillasyster fick äta lite senare. När det var dags för förmiddagskaffe gick pigan eller Lars mor med kaffe ut till fälten där Knut Oskar och drängarna arbetade. Man sa inte lunch utan middag hade man vid tolvtiden, vilken kunde bestå utav ärtsoppa eller fläsk med brunabönor. De hade eftermiddagskaffe och senare var det kvällsmat, vilket var antingen sill och potatis med kött, som alltid fanns tillgängligt på gården.

En period bodde de i Södertov utanför Hörby, ett litet samhälle med 20100 personer. Det var nära till radiostationen i Hörby, vilken man kunde lyssna på via en kristallmottagare med hörlurar.

Lars lekte med Mekano, som var metallbitar med skruvar, muttrar och vinkeljärn. Man fick broschyrer på vad man kunde bygga eller så använde man fantasin. Han fick vid ett tillfälle, när en termometer hade gått sönder, leka med kvicksilver. Det var ingen då som visste att det var farligt. Hans syster hade två dockor. Man köpte huvuden av backelit, ett plastliknande material, och så sydde man kroppar. Vid födelsedagar och jul hände det ofta att dockorna fick nya kroppar eller klänningar.

Lars gick i skola ute på landet och där gick man först i småskola, vilket var första till andra klass. Sedan följde storskola, tredje till sjunde klass. Storskolan var indelad i lägre och övre. Lägre innefattade årskurs tre till fyra och de eleverna fick mest skriva och rita. I samma lokal var eleverna som gick i övre och de fick undervisning i historia, geografi, svenska och räkning (matematik). Vintern 1935 gick Lars och hans syster i småskola fyrafem km från hemmet. Det var jättemycket snö så Knut Oskar satte dem på hästen Zenta och så red de själva till skolan. När de hoppat av klappade de Zenta på rumpan och så sprang hon hem själv!

Efter storskolan fick man göra ett inträdesprov för att få fortsätta på realskolan som varade i fyra år. Därefter kunde man gå på gymnasiet och då välja reallinjen eller latin. Betygen sattes med hjälp av bokstäver:

  • A = Bäst
  • a
  • AB
  • Ba
  • B = Godkänt
  • Bc = Ickegodkänt

Man fick även betyg i uppförande samt ordning, då var skalan A,B,C.

1945 började Lars som praktikant att vara metallarbetare. För det fick han 55öre/tim. Som anställd fick man 1kr/tim plus ackord, vilket nästan kunde dubbla lönen. Under denna tid hyrde han ett rum 100kr/mån inkl. mat. Som nyexeminerad ingengör började han sitt första jobb 1951 med 450kr/mån. 1961 blev Lars chef för Rosengrens Malmö och fick då 30.000kr/året. Lars och hans fru IngaBrita köpte då sitt hus på ca 145lvm för 69.000kr med en handpenning på 20.000kr. Där bor de än idag!

Lars ­Erik Kristensson 87 år. Född 1927 i Lund.

Mia Klingstedt

 

Vad gav ditt första jobb för lön?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *