Afbild

Festligt för förkloka

Om

Projektet
& företaget

 

Företagshistorien börjar på 1980-talet då jag växte upp nära mina mor- och farföräldrar. Dagarna med dem var en riktig barndomsidyll och det blev för mig naturligt att umgås oavsett ålder. och någonstans på vägen föddes passionen, min vördnad inför äldre och det de har att berätta. Mormor och farmor, båda blev de mina nära vänner och under otaliga fikastunder fick jag lära känna dem, vem de var . Jag började även använda filmkameran flitigt då jag saknade att inte ha inspelningar av farfar och morfar, som dog alldeles för tidigt. Åren gick. Vid besöken fick jag träffa väninnor, jag stannade till vid trefikat då servicehus blev de nya bostäderna och startade minnesgrupper för pensionärer. Här såg jag att många seniorer lider av ensamhet och längtar efter besök som sällan kommer. Jag började lägga ledig tid på att åka runt till dessa människor. För att det var alldeles fantastiskt, mitt kall. Att lyssna till och bevara skildringar från det förflutna.

Att göra någons vecka med en Pelargonia.

Ur pensionärsvisiterna föddes ett behov av att göra en insats för hela landet, alla gamla. För att de ska få besök lite oftare och för att vi barn och barnbarn ska inse vad vi annars går miste om. Jag ville även rädda det kulturarv som dagligen glider oss ur händerna. Resultatet blev ett medialt uppmärksammat initiativ som jag har lagt ned hundratals ideella timmar på. När sen privatpersoner, som hade hört talas om mig via tidningar/radio, tog kontakt angående intervjuer av deras föräldrar föll bitarna på plats. Självklart skulle jag hjälpa människor att föreviga sina anhöriga. Dagarna invid ån blev fröet till Anekdot och Afbild, vilka jag hoppas att ni ska få mycket glädje av. Så börjar min historia, nu är jag nyfiken på din.

Emely Christensson,

VD Afbild, projektledare Anekdot

 

Afbilds landsomfattande projekt Anekdot utmynnar i en blogg med svenska folkets anekdoter och livshistorier. Projektet är helt ideellt och startades i september 2013 då det gick under namnet Historieskatten. Initiativtagare är Afbilds VD Emely Christensson som ensam, med hjälp av allmänheten försöker:

1. Glädja gamla & sammanföra generationer

2. Bevara minnen från hela landet

Yngre uppmuntras att hälsa på äldre lite oftare, dela en kopp kaffe med exempelvis farfar eller granntanten och be honom/henne berätta om sitt liv. Godbitarna av vad den äldre har berättat skrivs ner på dator och mejlas in, varpå texterna läggs upp här. Pensionärsvisiterna ger glädje och vi hjälps åt att bevara landets vardagsskildringar, vårt kulturarv som annars går förlorat för alltid. Vi skapar en plattform om, av och för folket, där vi får ta del av vad alla andra svenskar har upplevt i sina liv. Projektet har fått stor medial uppmärksamhet och har engagerat hälften av Sveriges 290 kommuner. Anekdot har flera samhällsgynnande effekter och uppgiften lämpar sig särskilt väl för skolor, något som många lärare under 13/14 tog fasta på. Tillsammans skapar vi en nostalgistinn sida. Sanna sagor att läsa för våra barn och själva framför stugbrasan. För ett gott syfte idag och för framtiden.

Vill du få tips kring äldrebesök, farfarfrågor m.m., gilla oss på Facebook.

Läs om andra svenskars minnen här.

Bfikatightsv

Om du vill lämna minnen:

  • Skriv ner dina egna/farfars minnen eller sätt på mobilen/kameran under besöket. Mejla texten/ljud/videofilen till info@afbild.se Klart!
  • Minnen från alla åldrar och decennier behövs.
  • Texterna ska vara kärnfulla (gärna humoristiska) och relativt korta.
  • Fotografi till texten är obligatoriskt.
  • Skriv namn, födelseår uppväxtort och nuvarande ort på både huvudperson och skribent. Anonymitet accepteras.
  • Genom insändande samtycker man till att materialet får brukas av Afbild och publiceras för allmänheten. Man står som ansvarig för det och dem man skriver om. Tyvärr kan ingen ersättning utgå för inlämnat material.