Afbild

Festligt för förkloka

33. Julbak

Ja, jag minns det stora baktråget som stod på två bockar i yttersta köket. Det sista mor gjorde på kvällen innan storbaket var att sätta i deg till det grova brödet. Rågmjölet skållades i tråget och degen fick stå till nästa morgon då bakugnen eldades. Degen knådades av mors starka armar, fick jäsa, knådades igen innan den bakades till limpor som fick jäsa på det mjölade bordet. Placerades på en långskaftad brödspade och sköts in i den varma och renrakade ugnen. Under tiden gjorde mor degen till det fina brödet, rågsiktsbrödet. På något konstigt vis höll sig brödet i flera månader i tygsäckar på loftet. Men det hände mot slutet att vi fick ånga det grova brödet i en handduk över en ångande vattengryta. Vid sidan om brödet hängdes också den rökta skinkan när vi hämtat den från rökaren.

Inger Hansson 76 år. Född 1938 Skåne

Hört ordet baktråg förut?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *