Afbild

Festligt för förkloka

92. Mormors ljuva 60-tal

Det finns ett talesätt som säger att det var bättre för. Och jag tror faktiskt det stämmer. För om man kan födas i fel årtionde så tror jag att jag lyckades med det. För då tidens ungdomsliv känns mer som mig än vad dagens ungdomsliv gör. Och jag brukar alltid få höra att jag är en gammal kvinna som lever i en ung kvinnas kropp.

Jag sitter i mormors laxrosa soffa och mitt i mot mig sitter hon i en fåtölj av samma härliga färg och läser ur en ungdomstidning från 60-talet. Hon berättar om det korta och väldigt raka klänningarna som var mode på den tiden. Hon själv hade en gul och grön klänning som favorit. Hon visar bilder i tidningen på bland annat modellen Twiggy som startade bantningshysteri. Innan var det timglasformade kroppar man skulle ha men nu skulle man vara så smal så att revbenen syntes. Guppen Beatles kom även på 60-talet och inspirerade modet då folk ville se likadan ut som sina idoler. Man slet sig loss från det där strikta och använde nu mer färg och mönster.

På den tiden var det en tjock eyeliner linje man skulle ha på ögonlocket. Och många hårsprayflaskor förbrukades då det korta och höga håret blev mode.

- Jag hade rullar i håret när jag sov för att håret skulle bli lockigt men det var in i helvete obehagligt, berättar mormor samtidigt som hon små ler och fortfarande bläddrar i den gamla tidningen. Livet lekte på den tiden. Man var varken rädd för miljön eller för att inte få jobb på den tiden. Det var fest nästan varje helg och allt var väldigt lätt då.

Var det något speciellt som du kommer ihåg från 60-talet? frågar jag. Ja men det är hemligt, svarar hon och skrattar. Men det var faktiskt en speciell sak som hon kommer ihåg starkt från 60-talet och det var så klart när Sverige bytte till högertrafik. Efter som hon själv inte hade körkort när de hände så var det inget speciellt för henne men hon minns att det inte var kul att åka med sin pappa då han var gammal och hade haft körkort väldigt länge. Han lyckades flera gånger köra över på fel sida då han glömde bort den nya regeln. Jag och min syster låg och skrek baksätet för vi var så rädda.

När jag tänker på skolan på 60-talet så är skamvrå och att bli slagen med linjal det som poppar upp i mitt huvud men när jag pratade med min mormor fick jag en helt annan bild av skolan på den tiden. Min mormor hade en lärare som de kallade limpan, hon var aningen tjock och fettet på magen såg ut som en limpa och därav smeknamnet. Eleverna kunde retade henne så mycket att hon gick ut och grinade. Och det är något jag trodde var helt oacceptabelt på den tiden. Så lärarna kanske inte var så elaka som man tror att de var.

Ungdomslivet på 60-talet verkade vara riktigt härlig. Då man gick och dansa på parken och man umgicks på ett annat sätt än av man gör i dag. Det fanns inte mobiler och datorer som man har nu så man var nog mer social då än vad men är nu förtiden, eftersom alla inte satt med mobilen upptryckt i ansiktet.

- Att lifta var ungefär som att åka buss, berättar min mormor.

De var inte helt säkert men betydligt mycket säkrare än vad det är nu. Våldtäckt inträffade förmodligen men man pratade inte lika mycket om det som man gör i dag. Det är nog därför ungdomarna var mer ”fria” då.  Hon minns tiden då pop musiken kom och dominerade musikvärlden. Beatles, Elvis och Tom Jones var bara några av de stora musikerna på 60-talet.

- Alla mina väggar på mitt rum var fyllda med affischer av mina idoler.

Och Benny Andersson, mest känd ur ABBA men på 60-talet var med i gruppen Hep Stars var min mormors stora kärlek. 1960-talet var en revolution inom musik, mode, frisyrer och frigörelse. Kvinnan blev friare och folk började protestera mer t.ex. så var det många sångare som protesterade genom sin musik. Det var mycket som hände under endast ett årtionde.

Mormor

Tilde, Gävle

Vad minns du från 60-talet?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *