Afbild

Festligt för förkloka

103. Sjöman gömd 3 mån

Jag föddes 1930. När jag var 14 år, alltså 1944, började jag jobba som sjöman. Jag och min arbetskamrat åkte runt i hela världen. Det pågick ett krig då, andra världskriget. 1945 kom vi till Tyskland med båten. På kvällen var vi lediga så vi gick ut och drack lite öl. När vi skulle gå tillbaka till båten på natten så gick vi vilse, och hittade inte tillbaka till båten. Några vakter stod vid ett stängsel, vi frågade dom ifall dom visste var vår båt var. Då blev vakterna rädda för dem trodde vi var spioner. Kriget höll på att ha slut och tyskarna höll på att förlora kriget. Plötsligt började vakterna skjuta efter oss. Vi sprang fort där ifrån och gömde oss i en källare. Där fanns det snälla människor och de gav oss kaffe och leverpastej. Vi stannade i källaren i tre månader. Hemma i Sverige hade min mamma suttit och trott att jag hade dött för ingen visste ju var jag var. Efter tre månader hittade vi några som hade ett fartyg. Dem smugglade med oss till Sverige. Så en dag knackade jag på dörren hem till mig. Mamma öppnade dörren och blev jätte chockad. Jag var så mager att hon knappt kände igen mig.

När jag var äldre så skulle jag, min fru och mina tre barn bila ner till Frankrike. Då skulle vi åka genom Tyskland. Jag var tvungen att skicka brev till Tyskland och kolla om jag fick åka genom Tyskland för om jag fortfarande hade varit efterlyst där så hade dem tagit mig. Tyskarna sa att jag fick passera Tyskland för nu var Hitlers tid över för länge sedan. Jag fortsatte vara sjöman och självklart var jag med om mycket mer, men det är en helt annan historia…

Bernt Winbladh. Född 1930.

Kimberly Jadenfeldt. Mariebergsskolan i Skara, Västergötland.

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *