Afbild

Festligt för förkloka

56. Skillnad då o. nu

Klockan är strax efter halv elva på dagen när jag blir hämtad av min morfar och mormor. Pepsi, mormor och morfars tibetanska spaniel, kommer skällande emot mig med sina korta ben och hoppar upp i min famn och svansen viftar som aldrig förr. Det är kallt ute, vi hoppar in i bilen och åker hem till mig.

När vi kommer in genom dörren slår lukten av nybakat emot oss. Mamma har bakat en sockerkaka som står på bordet. Pepsi springer in och ska hälsa på hela familjen och glömmer i sin ivrighet att han redan har hälsat på mig. Morfar är lite tveksam till att vara med i ”historieskatten”. Men efter några frågor glömmer han bort det och fler och fler berättelser om hur det var förr kommer utan att jag behöver ställa några frågor. Morfar mumlar fram genom tuggorna på sockerkakan att han föddes den 27 februari år 1944 och är uppväxt i Hälsingland i en liten by som heter Hälsinge Nybo.

Jag frågar vad han tycker är de största skillnader mellan att ha vara ung idag och förr i tiden. De sociala medierna fanns ju inte alls, ingen mobiltelefon eller dator heller, skrattar morfar. Ville man prata med någon gjorde man det ”face to face” eller via fast telefon, säger morfar. En anledning av de sociala medierna blivit så stora idag kan vara att man bor längre ifrån varandra, mer utspritt. Förr så bodde man oftast nära de man kände och umgicks med.

Morfar konstaterar också att skolan skiljer sig mycket från idag på den tiden han gick i skolan. På morgonen fick man sjunga morgon psalm. Det var noga att man stod i kön till maten och det var alltid tyst i klassrummet. Det skulle vara ordning och reda. Engelska började han inte lära sig förrns han började 7 an.

Eftersom inte det fanns datorer att spela på förr gjorde man andra saker på fritiden. Fiskade, cyklade och gjorde saker tillsammans med sina kompisar. Jag tyckte även om att ”sparka boll” på fritiden, berättar morfar. Det betyder allstå att man spelade fotboll. Det började han med när han var 12 år gammal. Jag frågar om han var en bra fotbollsspelare. Ja rätt hyfsad, svarar morfar och skrattar medans han tar en chokladbit och tar en slurk ur sin kaffekopp.

När han blev äldre gick han på danskurs ibland, man lärde sig bland annat foxtrot, vals osv. ”Sen vi hade förvärvat lite danskunskaper i dansens ädla konst”, skojar morfar, bjöd vi in damer till vår skola och hade dans, säger morfar. Pepsi avbryter intervjun med sitt ivriga skällande. Nu vill han också ha uppmärksamhet.

Jag tittar ut genom fönstret, ett träd svajar lätt i vinden, solen lyser genom de glesa grenarna som inte har några blad. Små snöflingor faller ner från himlen och singlar sakta ner mot marken. Jag tänker att antagligen föll det samma snöflingor när min morfar också var ung.

Morfar 70 år. Född 1944  i Hälsinge Nybo Hälsingland

Cornelia Lindberg, Gävle

 

Hur var ditt första möte med en dator/mobil?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *