Afbild

Festligt för förkloka

101. Skillnader nu/då

Jag har intervjuat min mamma Katrin som föddes år 61. Både min mormor och min farmor har vart fullt upptagna så jag valde att intervjua min mamma för jag tycker ändå att hon har mycket information som jag kan ta del av.

Jag går upp till mammas och hennes man Mickes sovrum för att berätta att jag är redo för att intervjua henne nu. Hon ler stort och tycker att det här ska bli jätte roligt att få berätta lite om när hon växte upp. Jag och mamma går ner i vårt kök och sätter oss ner runt köksbordet för att starta intervjun som jag förberett med olika frågor som jag hoppas mamma kan svara på. Det första jag frågar henne om är om hon tycker att hon haft en rolig och bra uppväxt eller om hon skulle velat ha ändring på någonting men mamma tycker att hon absolut har haft en bra och rolig uppväxt och hon vill inte ändra på någonting.

Intervjun fortsätter

- Eftersom vi i dagens samhälle har väldigt stor nytta av bil i de flesta städerna, hur tycker du att det var med det när du var yngre? Vad är det som skiljer sig från då och nu?

- Vi använder definitivt mer bil idag än vad man gjorde när jag var yngre. Vi hade bil men när jag var yngre så cyklade man eller så gick man dit man ville ta sig. Om jag skulle till min kompis så hoppade jag på cykeln och trampade iväg, inge svårare än så säger mamma och blinkar med ett leende.

Jag förstod precis vad mamma menade med det och skrattade till innan jag fortsatte med nästa fråga.

- Men om ni bestämde er för att ta bilen någonstans, vad kostade bensinen, var den dyr?

- Det är ganska svårt att avgöra eftersom pengarna har ökat i värde, jag menar 1 krona då var mycket mer värd än vad 1 krona är idag. Men för oss blev inte bensin priserna nått att oroa sig för eftersom vi nästan aldrig hade så stor användning för den utan den stod mest still i garaget.

Innan jag fortsätter med nästa fråga springer mamma och hämtar ett glas vatten, hon sätter sig sen ned igen och jag fortsätter med frågorna.

- Hur var det med mobila telefoner? Var det lika lätt att få tag på varandra som det är idag då vi bara slänger iväg ett sms vart vi än befinner oss?

- Obsolut inte. Man hade inte en egen mobil telefon då utan vi hade en hem telefon men den använde vi oss inte av så pass mycket då vi alltid cyklade och frågade tillexempel kompisen om vi skulle hitta på någonting eller liknande. Allting har verkligen utvecklats mycket mer idag.

- Men eftersom de flesta av oss människor som har en mobil telefon är i väldigt stort behov av den. Tycker inte du att det är lite konstigt hur det har förändrats, jag menar när du var liten hade ni inte ens en egen mobil telefon och nu är de flesta i ett beroende av en.

- Inte konstigt eftersom världen utvecklas hela tiden men mer att det är ett sånt stort behov av det idag, nu ser man en 12 åring gå runt med den nyaste telefonen och så tänker man tillbaka på hur det var när jag var 12 år och inte ens hade en mobil telefon men jag antar att det här är dagens samhälle och att vi bara utvecklats.

- Med tanke på att vi utvecklats, hur har modet utvecklats tycker du?

- Inte lika mycket tror jag men fortfarande har det utvecklats en hel del. Dock så kommer modet tillbaka hela tiden mer och mer. Nu kan man se att modet kommer tillbaka, utsvängda jeans som var modernt när jag var liten till exempel.

Jag avslutar intervjun med en sista fråga

- Hur var det med frisyrerna?

- Om man tänker på hur frisyrerna som vi kan se idag är så tycker man nog att de frisyrer jag hade när jag var yngre var väldigt konstiga. Vi hade mycket uppsatt, tjejerna alltså och man lockade håret i luggen bakåt vilket jag nu inte riktigt kan förstå att vi tyckte var snyggt men då var det riktigt modernt ska jag säga. När du blir äldre kommer du kanske undra hur du kunde ha sån frisyr som du har nu eller dom kläderna som du har och så vidare men ändå kunna titta tillbaka och inse att det faktiskt var modern då.

Mamma tackar och säger att jag gjort en mycket bra intervju med en kram innan hon kilar upp till sitt sovrum igen.

Katrin. Född 1961.

Matilda Bejmar. Gävle, Gästrikland.

Vad tycker du är den största skillnaden mellan nu & då?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *