Afbild

Festligt för förkloka

39. Tomten hade pappas plånbok

Inför julen minns min mormor att hennes mamma fernissade golven som bestod av korkmattor. Gjorde man detta så hårdnade golven, de blev glatta och lättare att städa. Allt skulle vara tipptopp på julafton. På julafton åt familjen dopp i grytan och mitt på bordet stod ett grishuvud som man skar kött ifrån. Mormor minns att efter att man ätit sista målet mat på julafton så lät hennes mamma maten stå kvar på bordet. Hon funderar än idag över varför hennes mamma gjorde så men tror att det var för att maten ändå inte blev dålig över natten då temperaturen i huset sjönk under natten och dagen efter skulle maten ändå ätas upp.

På julaftons morgon hade familjerna i byn en tävling om vem som önskade god jul först. Mormor minns att det ofta var hennes rullstolsbundna släkting (hade tillverkat sin rullstol själv) som gick upp med tuppen och skyndade till deras hus, satt ute i rullstolen och skrek god jul till familjen. Eftersom familjerna i byn var släkt gick de på julafton emellan husen och åt olika maträtter i tre olika hus så att alla fick jul i sitt hus och dela på stöket. På julafton kom tomten som mormor och hennes syster visste bodde i Enskällaboberg i skogen, ett par kilometer från där familjen bodde. Mormors pappa skulle varje kväll gå ut och se till hästarna en sista gång så även på julafton men ett år blev mormor förskräckt. Hon och hennes syster skulle få pengar utav tomten i paket och då tar tomten upp pappas plånbok ur fickan. Efter den dagen bodde det inte längre någon tomte i Enskällaboberg.

Inför julafton minns mormor också att hon ett år tog sin mammas trasiga städrock och sydde om den med nya tyger och gav det i julklapp till sin mor. 1946 blev mormor vald till lucia i samhället och den dagen följde en man, som senare visade sig bli min morfar, henne hem för första gången. Samme man följde henne också hem på luciadagen efter kröningen och mormor var övertygad om att de var ett par. De hade gått i skolan tillsammans men hon hade inte haft några känslor för honom innan de började ses. Hon hade tillsammans med en kompis bestämt träff med honom i samhället några dagar senare men då dök inte han och hans kompis upp. Morfar träffade sin kompis flickväns syster men morfar förstod snart att det var mormor som var kvinnan för honom och den 3 juni 1950 gifte sig mormor och morfar.

Mormor berättar att bröllopsdagen var strålade vacker och solen sken. Sägnen säger att om det kommer regndroppar i brudkronan förvandlas de till mynt och paret kommer att leva rika på pengar. Mormor säger att deras liv inte har varit rikt i pengar men hon har levt ett rikt liv med sex barn och barnbarn i massor som förgyller hennes liv. Utan dem tror hon att det hade varit svårt att leva ensam efter att hennes man dog 1995.
.

Mormor Humleåsen, en bit utanför Bredaryd i Småland

Lena Larsson

Ps. ”Det var så roligt att prata minnen med mormor så det kommer jag att göra igen!!”
.
Hur fick du reda på tomtens icke-existens?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *