Afbild

Festligt för förkloka

34. Två tomtar

Förväntan inför julen byggdes upp med allt julstök som tillhör julen, lussekatter, pepparkaksbak och pyntande. Mina syskon och jag fick en adventskalender i form av ett julklappståg som mamma gjort själv. Jag fick öppna ett paket var tredje dag, eftersom vi var tre syskon!

Dagen före julafton klädde hela familjen granen, som vi huggit i skogen. Vi tog fram alla tomtarna som var insvepta i papper i en låda. Det var som att träffa gamla vänner igen och lite spännande att se vilken tomte som gömde sig under pappret. Alla tomtarna hade sin egen lilla historia och sin egen speciella plats där de skulle stå. Det var så mysigt att gå runt i huset, känna stämningen och se hur fint allt blivit!

På kvällen läste vi en härlig bok om hur Knattarna hjälpte jultomten att bli färdig med alla julklappar som skulle ut till barnen. Min lillasyster och jag delade rum och mamma eller pappa läste alltid en saga för oss. Mitt i natten smög jag upp för att se ifall tomten lämnat något paket under granen, för vi fick alltid paket på julaftons morgon. En julaftons morgon jag minns särskilt var när vi smög upp, min syster och jag, och kikade under granen, men jag kunde inte hitta något paket till mig! Jag trodde inte längre på tomten utan visste att det var pappa och mamma som la dit våra julklappar. Mamma och pappa kom också och tittade på när mina syskon öppnade sina julklappar. Jag satt där och kämpade mot gråten, jag visste ju att de inte glömt mig, men kanske hade de missat att lägga dit min julklapp. Tårarna började rinna men jag ville ju inte säga något. De frågade vad det var och varför inte jag öppnade mitt paket. Jag berättade då att det inte fanns något paket till mig. Jodå, sa de, leta! Jag letade både under och bakom granen och det tog en god stund innan jag såg det största paket jag sett! Paketet stod halvt gömt mellan granen och bordet! Jag slet upp paketen och där var en kaninbur med en liten kanin i! Oj, vad glad jag blev! Kaninen döptes till Sniffe och var med oss i många år!

När jag blev lite äldre fick jag eget rum, det var väldigt efterlängtat! Men det blev inte samma sak på julaftons morgon, för det var verkligen något speciellt att vakna tillsammans med syster och bygga upp förväntan inför julaftonen!

Senare jular minns jag med samma härliga stämning! Min storebror hade flickvän och mina föräldrar köpte såklart julklapp till henne med! Hon väntade lite med att öppna sina julklappar och tittade istället på när vi öppnade våra, för att hinna se vad alla fick. Då frågar mamma henne ”Passade pyjamasen?” Haha, vad vi skrattade! Det är något som mamma fått höra i många år sedan!

En jul firade vi hos mormor, jultomten kom och knackade på och började julklappsutdelningen när det plötsligt knackade på dörren från källaren, och där stod ytterligare en tomte! Vi gissade allihop att det var mosters man som skulle skoja lite med oss, men då kom han in genom ytterdörren! Ingen saknades i gänget vi firade jul med och vi vet fortfrande inte, än i dag, vem den andra tomten var!

En annan jul jag minns tydligt var när alla männen i familjen fick varsin hel kokosnöt, vem de fick dem ifrån är även det fortfarande ett mysterium!

Alla mina jular har varit fyllda av härliga stunder och jag önskar att alla får uppleva sådana jular, jular om är fyllda med familj, vänner, mys och magi! 

Karin Abrahamsson 

Har du fått dubbelt tomtebesök?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *