Afbild

Festligt för förkloka

40. 10-åring ordnar julen

När jag fick frågan om mina minnen från min barndoms jular sa jag att de var vanliga jular, jag menade att vi firade jul på samma vis som alla andra i min omgivning, tillsammans med familjen, med god mat, julpynt och tomten som kom. Men en jul minns jag alldeles speciellt. Jag var nio år och vi skulle fira julafton hemma hos min kusin och hans familj. Min farbror och hans fru arbetade hela julen och sktte stallet på kvällarna så det fanns ingen tid till att fixa med det som hör julen till. Min kusin som då var tio år ville ha en riktig jul så han tog saken i egna händer. Han hängde upp stjärnor i fönstren, satte fran ljusstakar och tomtar. Gjorde fint i varje vrå! I brist på en julgran gick han ut i skogen och högg sig en tall som han tog hem och klädde, helt på egen hand. Jag har aldrig sett en så vacker ”julgran”! Julaftonen blev extra speciell eftersom jag visste hur mycket min kusin ansträngt sig för att vi skulle få en riktig jul!

Min farbror var tomte för oss när vi var små, och nu när jag fått egna barn har han ställt upp och varit jultomte för dem varje år. En jul kunde han inte komma, så istället bad vi en granne komma upp och vara tomte hos oss. Mitt ädsta barn smög fram till mig och viskade ”Mamma, jag vet att det inte är riktiga tomten! Detta är hans hjälptomte, och det kan jag förstå för tomten kan ju inte hinna med alla barnen, så han behöver ju hjälptomtar. Men jag hoppas att den riktiga tomten kommer till oss nästa år!”

Nu går åren, barnen växer och min farbror börjar bli lite till åren, så istället kommer min kusin upp och tomtar. Barnen märker ingen skillnad för att de är så lika i vanliga fall, att när tomtekläderna kommer på så är det den riktiga tomten i alla fall. Så varje julafton när tomten kommer tänker jag på den lille 10-åringen som fixade julen, helt på egen hand.

Berättaren Anonym

Karin Abrahamsson

 

Vilken julafton sticker ut för dig?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *