Afbild

Festligt för förkloka

102. Innan dagens teknik

Äntligen var de dags att åka till mormor och morfar igen. Vi gör det ganska sällan eftersom de bor i Uppsala och vi har oftast fullt upp med skolan, jobb och så vidare. Varför jag älskar att vara hos mormor och morfar så mycket är för att jag känner mig hemma där, jag är trygg med dem och jag älskar att höra mormors berättelser om hur hon växte upp på hennes tid, hur de var i skolan och hur hon bodde.

När vi har varit där ett tag och ätit god mat och god efterrätt kommer mormor och sätter sig bredvid mig och min lillebror Martin som är 7 år. Hon börjar berätta om sin barndom:

- Det är så mycket som har förändras från när jag var ung och barn från nu när ni är unga. Jag började skolan 1946. Varje dag när jag skulle till skolan cyklade jag, eller åkte spark på vintern till busshållsplatsen som var en kilometer bort. Det var väldigt viktigt med disciplin i skolan. När man fick ordet efter att ha räckt upp handen fick man ställa sig upp bakom sin bänk. Jag läste ungefär lika ämnen som ni gör nu Hanna, i gymnasiet. Matematik var mitt bästa och roligaste ämne. Jag gick på flickskola, mamma och pappa betalade extra för att jag skulle få gå där. Den skolan var inte så annorlunda jämfört med andra förutom att det bara gick tjejer där.  Vi tog med maten hemifrån och hade utedass.

Mormor fortsätter prata om skolan och var det låg och Martin är helt besatt av historien. Jag själv var det när jag var lite mindre men man växer ifrån det lite grann när man blir äldre.

Mormor fortsätter och börjar komma in på nya ämnen:

- Vi lekte väldigt mycket utomhus eftersom det fanns inga datorer eller mobiltelefoner och sådant som finns idag. Vi åkte skridskor, spelade boll, badade och så vidare. Sen när vi var klara med att vara ute och lekte åkte jag hem. Jag bodde i sjöbovik balingsta ute på landet i ett litet gulligt hus med 2 rum och kök. Varav ett var finrum som inte användes så ofta, mest på högtider eller om det kom fint folk. Mamma och pappa sov i kökssoffan medans jag och Britt sov i det andra rummet. Vi hade inget badrum, vi använde utedass som låg bredvid vår gris. Vi hade även höns också. Vi hade heller inget rent vatten, det fick man gå och hämta i en brunn som låg ungefär 500 meter bort. Disk och badvatten hämtade vi i sjöng som låg på gården. När vi väl var i huset fanns det inte så mycket att göra, vi hade ju ingen tv eller telefoner så det blev oftast att vi åt middag, gjorde våra läxor, lyssnade lite på radio och sedan gick och la oss.

Maten var inte så annorlunda jämfört med idag. Vi åt husmanskost, ofta köttbullar och potatis på söndagar. Mycket stuvningar så som morötter broccoli och så vidare. På stora helgdagar fick vi nötstek, det var min favorit. Risgrynspudding och mannagrynspudding var väldigt populärt. Det var en bryggbil som kom var 14:e dag. Då fick jag och Britt alltid en 33cl läsk för 25 öre som vi fick dela på. Och mamma och pappa köpte alltid svagdricka.

Om man lyssnar väldigt noga på mormors berättelse är det faktiskt väldigt intressant. Att det kan vara så annorlunda då från idag. Först så vart jag så fundersam om när dem inte hade någon tv eller telefon, vad gjorde dem ens på den tiden? Men sen fick jag tanken, dem var ju med varandra, lekte och hade kul, umgicks med familjen. Om telefonerna eller tv aparterna skulle tas bort idag skulle alla bli helt galna. Att vi kan vara så beroende av lite teknik är sjukt.

Det är så mycket som har utvecklats från den tiden till nu idag. Hur mycket nya maträtter vi har, skolan, värdet på valutan och så vidare. Man blir ju nästan lite rädd när man tänker på hur det kommer se ut när jag är lika gammal som mormor. Kommer allt vara helt annorlunda? Kommer vi leva som vi gör idag? Det är frågor som alltid kommer upp i mitt huvud efter mormor har berättat sina historier om hur hon vart uppväxt.

Undra om mina barnbarn kommer tycka det är lika sjukt att saker har förändrats så mycket, som jag gör.

Mormor

Hanna Bäck. Borgarskolan Gävle, Gästrikland.

Vad gjorde du om kvällarna innan TV/dator fanns?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *