Afbild

Festligt för förkloka

21. Lärarlinjal i Lomma

Min mormor var det enda barnet och bodde i Lomma som barn. Hennes föräldrar var mycket intresserade av henne, de hade gott ställt och alltid mat på bordet. Mormors föräldrar hade inte någon bil utan de åkte alltid buss eller tåg.

Jag frågade mormor om vad för mat som de åt och hon svarade att det var ungefär samma som idag fast mindre grönsaker. Hon tyckte inte om brunabönor och fläsk vilket man åt ofta. Det serverades ärtsoppa varje torsdag och det var inte så populärt hos mormor. Hennes älsklingsrätt var köttbullar. På hennes födelsedagar fick hon alltid köttbullar och sockerdricka.

Det var långt till skolan, 3-4 km, och mormor fick gå till skolan om hon inte åkte på sin fars cykel.  De var ca sex stycken elever i klassen och det var en åldersblandad klass. Man fick gå 4 km för att ha gymnastik 1 gång i månaden. Mormor minns speciellt att det var militär förlagda på skolans lokaler. Lunchmat fick man ta med sig själv. Mormor hade ofta smörgåsar med rökt skinka och en flaska mjölk. Mormors rökta skinka var populär så hon brukade byta ut skinkan mot ”flotta mat”. Hennes fröken hette Karin Bergstedth. Varje dag hade Karin med sig sin hund Tusse som fick sitta i fönstret, ibland fick man gå ut och valla Tusse, då blev man stolt. Hon var hygglig, sträng och noga med att man var ren och att man hade petat naglarna, annars blev man slagen av hennes linjal. Några läxor hade man inte utan bara rättstavning.

 
Jag frågade om det var något speciellt som mormor kom ihåg från sin barndom och mormor berättade om när det var krig, det andra världskriget. Tänk att min mormor fick vara med om ett krig. Varje kväll sattes upp mörkläggningsgardiner och man fick inte cykla med lampan tänd eftersom varje natt kom engelsmännen flygande över byn där mormor bodde. Engelsmännen skulle ner och bomba i norra Tyskland och ibland landade flygplanen på Bulltofta i Malmö. I byn där mormor bodde kom det flera judar som hade flytt från Danmark. Under kriget var det ont om mat och man hade så kallade ransoneringskuponger så man kunde köpa ut mat, mat kostade inte bara pengar utan också ransoneringskuponger.

Mormor tyckte om att leka med dockor och hade två stycken en som hette Birgitta och en som hette Lisa. Hon hade relativt mycket leksaker eftersom hon var bortskämd som enda barnet. Hon hade ett dockskåp med fungerande vatten i badrummet och lampor i hela huset. Andra intressen var scouting. Först var hon blåvinge och sedan blev hon riktig scout. När hon blev äldre var hon scoutledare. Hon seglade väldigt mycket med sin far och båten Margareta finns fortfarande kvar.

Ulla-Britt 81 år, Lomma Skåne
Anna 11 år
vit bakgrund

Vad hade du för favoritleksak?

 

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *