Afbild

Festligt för förkloka

10. Sorgligt 1800-talsöde

Mejl inkommet i oktober 2013.

Hej! Jag läste i Lundatidningen att du håller på med berättelser från och om våra anfäder. Då jag håller på med släktforskning kan jag intyga hur roligt och intressant det är. Så länge min mor och mostrar  levde försökte jag få dom att berätta och när dom satt och pratade var min öron öppna. Det har gjort att jag som forskar har kunnat hitta lättare i register, men tyvärr eller kanske man ska säga var inte alla berättelser helt sanna  eller bara delvis. Det är nog något man får räkna med, en del har lagts till och en del har förskönats. Kanske har t.ex. mormor hört berättelsen av sin mor. Hon var kanske liten då och  förstod inte allt, men någon sanning ligger det nog i det hela och man kan börja nysta i detta.  Det är vår bakgrund, som ger oss fotfäste Jag har alltid fått höra att min mormor  var mycket snäll och tålmodig, men jag ska berätta hur hon haft det i korta drag,och då förstår jag att varit en kvinna med ruter i.
 
Min mormor föddes 1879 i Augerum i Blekinge.
Hon föder tre barn inom loppet av fyra år. Hennes första man avlider när hon är i sjunde månaden med sitt tredje barn. Då är hon 23 år när hon står ensam med tre små barn och någon socialhjälp finns inte. Enda sättet är att lämna bort dom och hon lämnar alla tre. Mormor arbetade på gårdar som piga och far runt i Blekinge, träffar en ny man  får ett barn med honom. Strax efter avlider han efter en dåligt skött skada. Då är hon ensam igen. Så har hon turen att träffa den, som blir min morfar  och får 4 barn med honom. Det berättas att när morfar blev sjuk, tarmvred, fick han gå 2 mil till Hörby Lasarett, som fanns då. Man hade igen tanke på ambulans och taxi hade man inte råd med. Man måste vara otroligt stark för att klara av detta. När det sista barnet var ett år avlider min morfar  och mormor är ensam igen. Hon arbetar sedan som piga på gård utanför Hörby.
Detta är  väl vad många släktforskare kan berätta, men jag förstår att du är ute efter berättelser, som inte kan hittas i register. Det är nog viktigt att dokumentera dessa.
Kerstin Larsson, Lund
Har du också en kämpe i din släkthistoria?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *