Afbild

Festligt för förkloka

81. 50-talets tonåringar

Tonårstiden (omkring 1954-1956). 

Nu var man tonåring, ett nytt ord i svenska ordlistan. Innan kallades flickor mellan 13 och 19 år för backfisch, men på 1950-talet var det ungdomarnas tid. Vi drack Coca-cola och vi köpte jeans som skulle vara så smala att man fick sprätta upp dem på kvällen och sy in dem på morgonen när man hade tagit på dem. Vi hade set-kofta som man knäppte bak på ryggen och vi hade kjolar som hade många underkjolar. Underkjolarna skulle stärkas varje fredagskväll för att vara hårde till lördagens festligheter.  Man kokte ihop vatten och vetemjöl och doppade underkjolen i geggan, sen ställde man upp den för att torka och då blev den som en krinolin.

Men det värsta var att nylonstrumporna blev upprepade av den styva underkjolen, så de fick man lämna till uppmaskning, vilket kostade 25 öre löpmaskan. Strumpor var dyrt. Strumpbyxor kom inte förrän på 60-talet och i stället hade man s.k. höfthållare, som höll strumporna uppe med strumpeband. Skorna till fest hade upp till 10 cm höga smala klackar, som fastnade mellan stenarna på trottoarernas beläggning. Jackorna hette Duffel och hade träpinnar och snöre som knäppning i stället för knappar.

Vi var också de första som lyssnade på skivor med Rock´n roll. Man köpte vinylskivor, antingen EP (45 varvare) eller LP (33 varvare). Det var inte så vanligt med musik i radion på den tiden.  Mestadels lyssnade jag på Radio Luxemburg eller en tysk radiostation, där man spelade modern musik. På det viset fick man in engelskans och tyskans språkmelodi och än i dag kan folk från Tyskland eller USA ge mig komplimanger för mitt uttal.

Jag gick på Borgarskolan när jag var 14-17 år och hade 3 kronor i veckan i veckopeng. Den räckte inte till att åka buss till och från Amiralen och inträde till dansen, plus till en Coca-Cola. Men Harry Arnolds orkester var ju så bra, så man måste dit. Ibland hade vi skoldanser på Latinskolan och det var ju billigare. Där spelade Östen Warnebrings orkester och det var också bra.

Barbro. Född 1939 i Malmö, Skåne.

Känner du igen dig i denna tonårskultur?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *