Afbild

Festligt för förkloka

86. 80-talets Fenixfrilla

Att leva på 80-talet som ungdom.

Klockan är tjugo över sju på kvällen, middagen är serverad på bordet och jag känner lukten av fiskgratäng. Jag tar fram mina frågor, en penna och mitt block jag gör mig beredd för att börja skriva bredvid min tallrik full med mat.

- Att leva på 80-talet, jo det var skoj det hände massa nya saker för mig. Jag gjorde lumpen, gick både ut 9an och gymnasiet, flyttade hemifrån och fick även mitt första fasta jobb.

Det svaret fick jag av Dick Nordin när jag frågade hur det var att leva på 80-talet. Dick är min plastpappa och han föddes 14 november 1964. Idag jobbar Dick som snickare åt företaget Pasab bygg AB i Gävle. Jag frågar om han kommer ihåg någon specifik händelse under 80-talet. Han tänker efter en stund, till slut säger han när Palme dog.

- Jag kommer ihåg att farsan kom in och väckte mig en morgon och berättade att Palme hade blivit skjuten. Ingen stadsminister i Sverige hade blivit skjuten förr liksom så det var väl en ganska stor händelse.

Han tar en tugga av fisken och dricker en klunk av vattnet, och kollar på mig som att han vill ha en till fråga.

- Men vad hände på din fritid? Vad gjorde man som ungdom på 80-talet?

Han ler och tänker efter, man ser att det är mycket som kommer upp i hans huvud.

- Vi var ett jätte stort gäng här i Sätra och med dom umgicks man med nästan varje dag. Man festade och gick på ett disco som hette Victoria. Man var även och tittade på mycket liveband, allt från Moraträsk till Raskafusk, haha. Sen jobbade man ju och spelade i ett eget band med polarna.

Man kan se på hans ansiktsuttryck att han verkligen ser tillbaka på tiden och att han gillade den. Jag frågar hur skolan var på 80-talet, alltså gymnasiet. Han svarar att det var bra, men man lärde sig inte så mycket om själva byggämnet i skolan. Det lärde man sig när man kom ut på praktik med de hårda gubbarna. Med det svaret var jag tvungen att fråga en till fråga om skolan, om det inte var strängare då än nu. Då svarar han att han egentligen inte visste hur det är nu i skolorna men att han tror att det är någon större skillnad.

- I alla fall inte på de praktiska linjerna.

Men han trodde att man kanske hade större respekt för lärarna då än nu.

- Men hur var modet på 80-talet? Någon speciell tränd? Frågade jag.

- Levis, det hade nog alla killar jag kände. Sen skjortor var också vanligt. Men någon speciell tränd vet jag inte.

- Frisyrerna då?

- Tror jag hade fenixfrillan, det var något som var populärt i Gävle på den tiden.

- Fenixfrillan?

- Fenixfrillan var en flotyrklippning tror jag det heter. Men ordet Fenix kommer i alla fall från en natt/ rockklubb på söder, alla killar hade frillan.

Maten är slut på tallrikarna och jag känner att det börjar bli dags att runda av. Min sista fråga jag ställer fick vara, var det bättre förr? Han kollar på mig och tänker efter en stund.

- Nja jag vet inte. Gick man tillbaka dit nu skulle man nog tycka allt var töntigt. Titta på filmen G så förstår du haha. Men så klart hade jag kul då, det var en jätte rolig tid.

Dick Nordin. Född 1964.

Emilia Wollerstam, Gävle

Vad har du för 80-talsminnen?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *