Afbild

Festligt för förkloka

32. Aladåber o. grisfötter

Min jul började alltid med skyltsöndag som var mycket spännande, då det alltid var med levande tomtar. Min brors fästmö arbetade i en affär som sålde leksaker, porslin m.m. Dit fick jag komma och köpa mina julklappar som jag skulle ge bort och själv önska vad jag ville ha i julklapp. Jag älskade dockor och böcker. När själva julaftonen kom fick vi någon julklapp så vi höll oss lugna min bror och jag. Han var två år äldre men jag var minst och flicka av tre bröder (två som var mycket äldre och hade fästmö), så jag blev nog lite bortskämd.

Familjen

 
Julafton brukade vi dela upp på tre familjer, hos oss eller hos min mors bror eller syster. Min bror och jag tyckte att allting tog så lång tid. Först var det alla sorters sill, aladåber, sylta, grisfötter, grisknorr, leverkorv, leverpastej, köttbullar, brunkål, rödkål, skinka och inte minst ål i alla dess former. Nästan allt (var) skulle vara hemlagat. Till sillen var det snaps som de hade sparat till, det var ju ransonerat. Min bror och jag var nog rätt trötta  när det blev dags för risgröt med hemmagjord saftsås. Sen skulle det dukas av.
Aladåb
 
Efter det kunde tomten komma. Jag kommer ihåg en jul då jag fick en blunddocka som kunde säga mamma. Det var nog den bästa julen. Jag fick många böcker nästan alla jular eftersom jag älskade att läsa. När julklappsutdelningen var över var det gottebord med nötter, apelsiner och bananer (om man kunde köpa det på kupong, för det var ransonerat). Sen blev det kaffe, likör och grogg. Pepparkakor, mandelmusslor, struvor (som jag älskade och som min moster bakade), klenäter och så spettkaka, det var nästan ett måste! Vid det laget var nog min bror och jag (om vi inte redan sov), en bra bit på väg.
Mina jular var nog inte så dåliga när man tänker efter, det var ibland svårt att få tag i vissa matvaror. Gran hade vi med levande ljus (i början), mycket glitter, fina glaskulor med titthål och saker som vi gjort. Snö hade vi ofta till jul.
Inger 75 år
Har du ätit aladåber och grisfötter?
 

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *