Afbild

Festligt för förkloka

91. Vedeldad badbalja

I dag ska jag intervjua min mammas gamla lärare. Hon är född år 1945. Hennes namn är Carin.

Carin och hennes syskon bodde i långt inne skogen. På den tiden där hon bodde fanns det bara kallt vatten och det var långt till affären och de flesta huset runt kring där hade man bara utedass. På vinter var det mycket snö och det var väldigt kallt, snön var runt halv meter djup. Carin hade en jakthund, ko, gris och katter som skulle jaga råttorna som smög omkring i huset. Hennes mamma skötte vedpannan hela tiden för att det ska bli varmt inne när det var vinter. Hennes pappa jobbade som faktor i skogen och han fick åka skidor till jobbet när det var vinter. På sommaren gick han till jobbet. Carins mamma brukade vara hemma och sköta om huset.

En dag kom hennes bror Rolf tillbaka från lumpen och han hade med sig presenter till henne och det tyckte hon var jätte rolig och hon skrattade till jättemycket när hon sa det. När Carin var liten bodde hon i skogen. Där fanns det inte så många barn men hon hade en lekkompis som bodde hos henne. Hennes lekkompis kom från ett väldig fattig familj och han fick bo hos henne tills han fick gå i skolan. Då flyttade han in till stan. Efter att hon har berättat klart tog vi en paus och jag frågade om det var kallt i Skåne. Då sa hon att det var jättekallt. På den tiden hade flickorna oftast på sig klänning och kjol på sommar och på vintern hade man tjocka byxor och hemstickade strumpor och hon sa att det kliade i benen på henne.

På den tiden hade man inte badkar utan man hade rund balja och man fick elda under baljan för att det ska bli varmt och varje lördag släpade Carins mamma in baljan och värmde den med veden och hon fick bära in veden varje dag. Sen fick hon en fråga av mig om hur det var i skolan då och hon sa att när hon var liten fick hon åka turbil till skolan varje dag och i skolan gick man i samma klassrum även om man gick i 3an eller 4an så gick man i samma klass som de barnen som går i 1an. I klassrummet var det tyst och lugnt och lärarna var stränga. Carin hade hon svårt att sitta still och då flyttade hennes fröken fram bordet så att hon fick sitta vid fröken som straff.

När Carin sagt det så ringde plötsligt hennes mobil och hon sa till personen i samtalet att hon var upptagen just nu så jag frågade om vad hon gillade för musik när hon var ung. Hon sa att det var klassisk musik som gällde då på 50-talet och jag frågade om hon kom ihåg artisternas namn. Hon såg fundersamt ut sen sa hon Bertil Boo och Alice Babs. Det var dem hon gillade mest sa hon och skrattade till. I skolan sjöngs det väldig mycket folkmusik på den tiden. När hon var liten gick man halvdag på lördag och hon sa att sista timmen var roligast för att man kunde leka var som helst och sen gick man hem. På fritiden sparkade man boll och sprang runt och man umgicks med djur mycket. Speciellt med kon som hon hade hand om. Man sjöng för den eller pratade med den. Då var det lätt att mjölka kon och sen sa hon att om man gick från kon så råmade den.

Maten man åt var älgstek, potatis och brunsås nästan varje söndag. Till efterätten fick man kräm och mjölk och hon mumlade att det var jättegott. Lax fick man äta mycket varje dag för att man fiskade ofta då . På sommaren fick man plocka lingon, blåbär och svamp där hon bodde. Innan vi avslutade intervjun så pratade vi om hur det var där nere i Skåne igen och att när hon skulle komma och hälsa på oss. Efter det skrattade hon lite och vi sa hejdå till varandra.

Carin. Född 1945.

Jock Gunnarsson, gymnasieelev Gävle.

Har du badat i vedeldad balja?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *