Afbild

Festligt för förkloka

100. Brännvin i vedboden

Från en enkel uppväxt med kort studietid, förkovrade sig Rune Eriksson genom åren med att samtidigt jobba och studera på kvällstid. Vilket har lett honom till välbetalda jobb samt bildande av familj med framgångriska barn och barnbarn.

Han sträcker sig efter kannan med mjölk och häller en skvätt i det rykande kaffet som gör att aromen lyfter från koppen, därpå lägger han ner två vita sockerbitar som sakta upplöses och rör om, han småler och börjar berätta om hur det var att växa upp i den lilla byn Norrsundet.

Han växte upp med sina syskon Greta, Henry, Roland, Toini och Majlis. Greta är det äldsta syskonet i familjen, det skiljer arton år mellan henne och Rune som är det sistfödda barnet i syskonskaran. Han började folkskolan år 1937, när han var sju år gammal och där gick han till 14 års ålder. Lärarna i skolan var mycket stränga och barnen var väldigt disciplinerade, de hade stor respekt för vuxna. Aga var något som förekom i skolorna och om man inte hade gjort sin läxa kunde läraren ta fram den flata eller vassa sidan av linjalen och slå eleven med. Det var lärarens humör som avgjorde vilket straff eleven skulle få. Rune var mycket duktig i skolan och råkade aldrig ut för sådant.Han får en tår i ögonvrån, tystnar och eftertänksamt berättar han om hur en av hans klasskamrater blivit daskad av magistern på kinderna, de var uppsvällda och pojken var helt sönderslagen i hela ansiktet. När pojkens pappa kom för att hämta upp honom får han reda på vad som hänt och blir vansinnigt arg. Pojkens pappa var en gammal boxare och han var inte rädd för att slåss.

– Jag stannade kvar i skolan för att göra klart ett arbete, när jag plötsligt hör hur trädörrarna till klassrummet slås upp mot väggen med en hård smäll. Pappan tar tag i magisterläraren, lyfter upp honom mot väggen och säger ’’Om du så mycket som rör min grabb en gång till, jag kan slå ihjäl dig hur lätt som helst och du har inte en chans. Det skall jag inte göra, men jag kommer hålla ögonen på dig. Du får inte ens peta på grabben min.’’

På den tiden ansågs man vara vuxen vid 14 års ålder. Det fanns inte mycket till ungdomskultur utan man började gå på barnförbjudna filmer och det var mycket populärt att gå på bio på onsdagar, fredagar och söndagar. Ett leende smyger sig fram när han berättar att varje lördag var det dans som gällde.

Allvaret kommer åter när han berättar för mig att hans pappa arbetade på sågen i Norrsundet, det var ett slitsamt och jobbigt arbete. Där de bodde finns det inget rinnande vatten utan man fick tvätta sig ur en balja i köket. Det fanns inget badrum och ingen toalett, istället fick man gå på utedass. Rune kom att ha sitt första jobb på sågen i Norrsundet, han jobbade 48 timmar i veckan och han tjänade 42 öre i timmen. Rune jobbade på sågen i drygt ett år fram tills han fick sitt andra jobb på brädgården, där han jobbade i tre år. Sedan flyttade han till Nacka där han började studera på Atlas Diesel treåriga yrkesskola, på kvällarna gick han på Stockholmsstads tekniska aftonskola och läste till ingenjör. Vilket tog 5,5 år innan han var färdigutbildad. I maj 1955 tog Rune ingenjörsexamen på Stockholmsstads tekniska aftonskola. Hans föräldrar var otroligt stolta över honom och tyckte det var jätteroligt. När han gick ut hade han ingen vanlig studentmössa utan han fick istället en ring och sitt betyg.

Efter skolan fick han sitt första jobb i Sundbyberg, norr om Stockholm på Marabou som ingenjör. När han studerade i Nacka bodde han på ett elevhem med 24 killar. I Stockholm fanns det rinnande vatten som inte hade funnits i Norrsundet så han tyckte att det var rena lyxen.

Det märktes när han berättade om spagettin hur tonläget ändrades i hans röst, det var något helt fantastiskt han hade upplevt, att få äta spagetti på den italienska mässen i Sverige år 1948, som en av dem första eftersom det sades att det inte kom till Sverige förrän 1954-1955.

Det lös upp ett stort leende på läpparna när han berättade om sin stora kärlek Tora. De gifte sig på midsommarafton år 1955 och fick sitt första barn samma år. De höll ihop hela livet. Det stora leendet höll i sig när han sedan berättade om den nya bilen PV, hur märkvärdigt det var med den nya svenska bilen. Den såg så modern och fin ut.

Efter att Rune blir tillfrågad om påtår med någonting till, tackar han nej och kom till att minnas första gången han smakade något starkt. Han var hemma hos sin kompis Rune när hans pappa sa till dem att följa med honom till vedboden, han plockade bort några vedträ och tog fram en liter brännvin. Han kunde känna lukten av den starka doften bränna till i näsborrarna samtidigt som pappan sa till sin son ’’Du nämner ingenting om detta till mamma.’’ Han fyllde glasen fulla och tog fram sockerskålen. Nu ska jag lära er hur man dricker sprit, svep det starka och ta sedan en sockerbit. Pappan stoppade tillbaka flaskan och lade tillbaka vedträna igen. Han upprepade meningen ännu en gång, ’’Du nämner ingenting om detta för mamma.’’

Rune tittade ut genom fönstret, där kunde han se regndropparna falla tungt mot asfalten när en cyklist med regnkläder och hatt kom cyklande förbi på gatanutanför, han blev genast påmind om cykelutflykterna han ofta gjorde i sina ungdomsdagar.Han ägde en damcykel fast han var en kille. En barncykel var oftast väldigt dyr och det var många som inte hade råd med sådana, det gjorde även att han skulle avvika från de andra barnen. På damcyklarna kunde man sätta ett rör och sänka ner sadeln så man skulle nå ner till tramporna vilket man inte kunde göra på en herrcykel då stången som går rakt igenom cykeln var i vägen. På fritiden spelade han mycket fotboll, det rann en bäck intill fotbollsplanen och där tvättade man bort svetten från kroppen efter matchen eftersom det varken fanns några duschar eller något rinnande vatten. Åka skridskor var något han älskade att göra, han var bättre än alla sina klasskamrater och idag ångrar Rune att han aldrig tog den fantastiska chansen att tävla i det.

– Nu blickar jag framåt i mitt liv för att se mina barn och barnbarn växa upp och fylla sina liv med framgångar, i både fritid och arbete.

Rune Eriksson. Född i Norrsundet, Gävle, Gästrikland.

Victoria Lundh

Hur var ditt första möte med alkohol?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *