Afbild

Festligt för förkloka

95. Dallas o. Varuhuset

Det är många som säger att den som de har gjort på 1980 var bästa saken som de har gjort hit tills jämfört med dagens samhälle. De säger att nästan många saker som är bättre än idag bland annat musik, teatrar, att besöka bio var populär på den tiden jämfört med idag. Jag är väldigt nyfiken att veta vad som har hänt under 1980. Jag har bokat tid hos min gamla lärare som heter Karin. Jag är på väg till där hon bor och när jag stig in luktade gott att hon kan bjöd på fika. Vi satt vid hennes köksbord och jag började intervjua henne.

Vilken mat åt man under 1980-talet?

- Vi år tonfisksallad på ris, paffid  med frysblandning av paprika ,ärtor och majs var vardagsmat, som potatissallad och rostbiffar.

Hur kommunicerade vi på 1980-talet?

- 1981 infördes mobiltelefonsystem som hade bra täckning med få användare och mobiltelefonen var som lyxvara och det har utvecklat väldigt mycket på ca 30 år.

Hur kläde vi under 1980-talet?

- Killarna brukar ha på sig tröja under kavajen, tupsocker i pumps och tröjan instoppad i byxorna var vanligt. Vi konsumerade väldigt mycket. Kvinnorna hade byxor men det var inte riktigt vanligt på den tiden däremot klänning var populär.

Vilken musik lyssnade ni på 1980-talet?

 – Det berodde ju helt på vilken gruppa man tillhörde, ungefär som nu alltså. Till example så lyssnade en del på punk, en del lyssnade mest på syntmusik och ytligare andra lyssnade mycket på disco. De flesta av oss lyssnade nog på en ganska så bred mix av alla musikstilar.

Vilka filmer och serie kollade ni på 1980-talet?

- Personligen tittade jag inte alls på tv men detta var ju i ”såpornas” begynnelse så det kom många sådana serier. Till example Falcon Crest, goda grannar, Dallas och varuhuset. Den tv – serie som har gjorde största intryck på mig var nog serien ”rötter” som gick i början av 1980-talet. Första Star Wars-filmer kom i början av 1980-talet och en klassiker som Dirty Dancing

Vad gjorde ni för aktiviteter på fritiden 1980?

- De var nog ungefär samma aktivitet som nu. Många spelade fotboll, hockey, tennis os. Jag själv red dessutom spelade jag med i några band (punk) och spelade teater.

Vilka tidningar läst ni 1980?

- Manga som fanns då till example Veckorevyn. jag läste en tidning från England som hette NME(New musical Express), det kändes väl lite Coolare att läsa utländska tidskrifter.

Vart träffa man efter skolan 1980?

- Det berodde ju på vilken ålder man var i. jag gick på gymnasiet stor del av 80-talet och då satt man mycket på fik, speciellt ett som hette Princes som ligger vid Vasa skolan. Om man var yngre kanske man träffade på ungdomsgårdar eller liknade. Jag kommer också ihåg att hängde mycket på stortorget.

Vilka kanaler hade ni 1980-talet?

- Fram till 1986 fanns det nog bara två kanaler men då lanserades efter att SVT förlora monopolet på tv sändning. Efter det fanns de många olika kanaler ungefär som nu.

Hade man verksamheten eller fritidsgårdar?

- Det fanns samma fritidsgårdar då som nu

Har verksamheten och fritidsgårdar utvecklat?

- Det har de säkert gjort men det kan inte redogöra eftersom jag inte är särskilt hemma i hur fritidsgårdar fungerar nu. På det stora hela är det väl ungefär samma verksamhet men den har väl antagningen följt med i utvecklingen utifrån ungdomars intresseområde

Vilka ungdoms problem fanns det?

- Punkmusik ansåg ju vara ett ungdomsproblem. Alkohol och hasch har, så länge det har funnit, varit ett problem som ofta tillskrivits ungdomar.

Fanns det dagis eller nåt ställe där kan man lämna barnen?

- Ja, det finns i samma utsträckning som nu

Hur var det med jämlikheten på 1980-talet?

- Jag kan säga väl att kvinnor och män är inte jämlika 2014 och var det inte 1980, vissa saker har blivit bättre och vissa område har blivit sämre

avslutning

Jag har fått allt information som jag behövde och jag är riktigt nöjd med intervjun. Jag har upplevt hur man levde på 1980-talet och hur vissa saker var annorlunda jämfört med dagens samhälle. Jag tackar väldigt mycket Karin för att hon ställde upp sig för intervjun. Jag inse att 1980-talet var mer respekt och mer intresse än dagens samhälle det vill säga att förut man respekterade och som jag anser att man var intresserad av att lära sig från föräldrar och lärare.

Karin

Natnael Zerezghi

Tittade du på Dallas, Varuhuset et.c.?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *