Afbild

Festligt för förkloka

89. Pappas dejting

När jag klev in i rummet så hade pappa redan börjat dricka sin morgon kaffe. Han tittade ut genom fönstret mot skogen och suckade högt. ”God morgon, pappa! Hur har din morgon varit?” frågade jag och han vände sin blick mot mig. ”Bara bra. Hörru, visst skulle du ha en intervju med mig om den gamla goda tiden nu?”. ”Jo, det skulle jag! Det är därför jag har papper och penna med mig, plus mobilen så att jag kan spela in” Han nickade nöjt och höjde kaffekoppen mot hans läppar. Lukten utav kaffe var stark i rummet men jag var van, pappa dricker verkligen mycket kaffe. Jag gick fram och satte mig framför honom. På bordet lade jag min antecknings papper och mobilen. Jag la också på mobilen på bordet och knäppte på spela-in funktionen på mobilen. Pappa tittade förväntansfullt på mig men innan jag hann fråga så började han direkt berätta om den ’gamla goda tiden’.

”Jo, du vet, det var en massa barn som föddes på den tiden. Jag också för den delen.” Pappa klappade på magen med stor belåtenhet. ”Min mamma bar på mig året efter andra världskriget i magen. Du vet, det var väldigt få som ville skaffa barn under krigs perioder och det var därför en massa människor föddes direkt efter andra världskriget.” Jag nickade och väntade på att pappa skulle fortsätta. Pappa drog in ett djupt andetag och kollade ut genom fönstret igen, utanför såg man fåglar som flög runt och kvittrade glatt medan de omringat fröna som pappa slängt ut till dem tidigare den kalla morgonen.

”Det var en bra tid och allting var frid och fröjd medan jag växte upp. Min generation var bland de första som också fick skolmat på skolan. Jo, det var strängt, och maten var inte alltid god, men man ansåg att alla skulle kunna ha rätten att kunna äta och vara mätta på skolan”. Pappa såg fundersam ut men log. ”Jo, vi hade en hel del trevliga lärare, det hände väl på andra skolor att lärarna kanske slog en lite hårt på handen, då hade man verkligen disciplin och därför var det så få som vågade göra något illa på skolan.” Jag fokuserade min blick på pappa, och skrev ner några stödord på pappret som han använt. ”Vad hände om man skolkade från skolan då?”. Han skrattade. ”Då blev man skickat till läger där man var ännu. Där ville man inte hamna”. Jag nickade som svar.

”Så hur var det när du var ung vuxen?”, pappa hade tagit fram nybakat bröd ur ugnen och var mitt i skivandet utav brödet. Lukten fyllde rummet med bröd istället för kaffet han hade druckit tidigare. ”Jo, som du vet så var det mycket lättare att skaffa jobb på den tiden. Jag fick jobb ganska snabbt, först som lastbilschaufför. Jag skulle hjälpa till att transportera material till korsnäs.” han skar försiktigt tunna bitar, så att han inte skulle skära sig själv. ”Hur var det med dejting då?” Han hostade högt så fort han hörde den nya frågan. ”Du frågar visst mycket.” Jag flina. ”Ja, jag vet.”. Pappa himlade med ögonen ”Jo, det fanns väll tjejer, men ingen var inte riktigt min typ.”. ”Så istället för att dejta så började du söka brevkompis?”, han nickade. ”Japp, du vet att det var så jag och din mamma träffades.”. ”Japp, det visste jag!”.

Vi satte oss ner vid bordet igen och började smaka brödet, smaken var fyllig och god, precis som hur ett nybakat bröd ska smaka! ”Hur såg man på politik i dina yngre år?”. Pappa började plötsligt se fundersam ut. ”Ja, jag var väl aldrig så insatt i politik… men man ville ha en förändring, det vet jag. Det var därför moderaterna vann i senare tid.” Pappa klappade bort smulorna ur sina händer på sin talrik och log mot mig. ”Är intervjun färdig än? Jag ska ut och borsta bort snön från taket.”  Jag nickade som svar ”Jo, du gav mig tillräkligt med svar till reportaget!”. Jag åt up resterna utav min goda macka och kollade ner på min mobil. Intervjun hade tagit ca 1 timme. Jag knäppte av inspelnings- funktionen på min mobil och steg up, på väg till mitt rum med all material jag behövde för att skriva reportaget.

Anonym

Anonym

Har du haft någon brevvän?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *