Afbild

Festligt för förkloka

23. Far på Freys

Min far arbetade vid Freys Hyrverk, en limousintjänst som alltid har funnits med vid stadsbesök, kungabröllop, nobelfester, stora konferenser, kulturella evenemang och andra viktiga händelser i Stockholm. Han är avliden sedan några år tillbaka, så jag vet inte i vilka körningar som min far var delaktig i, men jag kan tro att han fick köra en hel del kända människor. Min mor har berättat det hon kommer ihåg från Freys-tiden. Jag minns att han berättade att han var privatchaufför åt Konsulinnan Axel S:on Johnsson sen han slutade hos Freys Hyrverk. Efter hennes bortgång arbetade pappa Rolf åt Baron och friherrinnan von Platen i Stockholm/ Nynäshamn som privatchaufför/trädgårdsmästare. Min mor städade/tvättade och min far var deras högra hand. Tant Anna arbetade i köket. Det var i Nynäshamn som jag lärde mig några få ord på franska av dottern von Platen. Jag hjälpte till med att  sköta två hästar, en connemara och en shettlandsponny som var dotterns. Skulle en dag rida barbacka på shettlandsponnyn Winnie. En envis 10-åring som jag var, skulle upp på Winnie, min far sa att jag skulle låta bli att utmana ödet. Vad hände! Jo jag ramlade av och föll med vänster arm mot en sten och fick ett benbrott på överarmen. Kanske skulle jag ha lyssnat på min fars ord !!! Familjen von Platen köpte in stora biffkor till godset. Dom var jättestora, vita och lurviga på pannan. Men jättesnälla att klappa. Det fanns också en dalmatiner som hette Spotty som min far tog hand om.
20131123_130835
På vintrarna anlade min far en skridskobana med strålkastarlampor. Där åkte jag och mina klasskamrater runt och gjorde piruetter. Min mor gick ner till viken och borrade hål med isborren. Satte fast en mört på saxen och sänkte ner den i ishålet. Efter ett tag vittjade min mor saxarna och där satt ofta en lake fast och ibland en gädda, abborre, sutare m.fl. Kommer ihåg min mors goda fiskpudding med skirat smör. Vid den fina båtbryggan fanns också på var sin sida, stående stora Totem-pålar. Minns att jag tyckte att dom var något skrämmande.
Flytten från Nynäshamn var inte så kul. Saknade naturen, hästarna, hunden och kompisarna. Började i en ny skola i Rönninge. Min syster och jag fick ganska snart nya klasskamrater. Min far arbetade då på ett vaktbolag och min mor var hemmafru. Efter ett par år flyttade vi till Södermanland-Bettna där mina föräldrar drev ett värdshus med diverse tillställningar som bröllop, begravningar, fester, stora middagar m.m. Min syster och jag träffade åter igen nya klasskamrater. Några år gick och mina föräldrar sålde Löta Wärdshus, skildes åt och flyttade åt var sitt håll.
Min mor flyttade till Järna och arbetade på Enegården-äldreboende fram till sin pension. Far flyttade till Valla strax utanför Katrineholm- Södermanland. Där startade han upp Taxi Norr och hade några anställda ett par år. Skaffade sin första telefon-mobilen, som var stor och klumpig och vägde flera kilo. Många ville åka med Taxi Norr. Min far fick stamkunder bl.a chefen på SKF i Katrineholm, många äldre damer som fröken Langle m.fl. Min far träffade också en ny kärlek. I hemlighet åkte dom till Paris och gifte sig. Dom bosatte sig i Sköldinge-Södermanland och drev där en limousinservice / taxi. Bilen som han hade var en svart lång-mercedes som han tvättade och putsade på varje dag.
Åren gick och min far råkade ut för en kraftig infarkt. Ilfart till sjukhuset och en pacemaker opererades in på Uppsala sjukhus. Under sin sjuktid åkte jag till min far och stekte pannkakor, som var hans favoritmat. Han matade till och med sin tama igelkott med lite pannkaka. Hunden Rex, geten Refat, katten Mats och kaninen Skutt fick sin ordinarie mat. Efter ett tag började min far att må bra,hade slutat med att ta sina mediciner. Det värsta var nu kylan här i Sverige. Han frös från Oktober till långt in i April.  Han ville flytta utomlands. Och mycket riktigt en dag tog han sitt skrivbord, lampa och några tavlor och bilade ner till södra Frankrike-Ales, cirka 240 mil. Han lämnade oss och sin fru som han skilde sig ifrån kvar här i kalla Sverige. Far min fick sju underbara år i Ales. Där träffade han en fransyska som hette Yvette som hade en hund som hette Ramses och var hundrasen chow-chow. Floden runt i Ales var en perfekt promenadrunda med hunden. Vi besökte honom några gånger i Ales. På sin 70-årsdag blev det ett stort kalas med Lauders wisky, Kalles kaviar och hårt bröd från Sverige. Hann precis besöka far en gång till innan hans död. Far var ute på sin dagliga promenad med Ramses när hjärtat satte stopp och han störtade ner i gatan. Min syster och jag var i Ales i tio dagar och avslutade hans affärer.
Något besvikna blev min syster och jag, inget fanns nerskrivet om hans liv. Far talade om ibland att han skulle skriva ner sin livsberättelse.. men han kanske inte hann detta! Han berättade ibland om olika människor han hade hämtat på Arlanda och vilka fina bilar som han fick köra. Till och med jag fick åka i en Rolls Royce till tandläkaren och sjukhuset när jag hade klämt fingret i en källardörr. Jag minns att jag var så mallig och stolt. Därför tog jag kontakt med Freys Hyrverk och kunde där med läsa i boken om alla  människor som har åkt med Freys Hyrverk. Så tack Freys Hyrverk att det finns en bok om era spännande möten med så många människor att läsa om.
Rolf född 1936 Västertorp, Stockholm
Monica Nordrup  född 1959 Flen, Södermanland
 v
Vad hade du velat fråga dina föräldrar?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *