Afbild

Festligt för förkloka

71. Farmor o. farfars 70-tal

Jag satte mig ner med farmor och farfar och frågade om dom ville berätta om sitt 70-tal och det gjorde dom gärna.

Jag började med en enkel men väldigt bred fråga, vad är 70-talet för er? De båda började prata i mun på varandra så vi började med att prata om sport. Farfar drog igång direkt och började prata om Ingmar Stenmark, svensken från den lilla fjällbyn Tärnaby i Lappland. Farfar berättar att när Ingmar åkte så stannade hela Sverige upp, lektioner avbröts och alla elever samlades för att kolla. På sjukhuset där farmor jobbade rullade man in så många patienter som  dom kunde i samma sal för att alla skulle kunna se legenden i toppluva åka. Farfar berättar att även han hade en så kallad ”stenmarksmössa”, farmor skrattar och berättar om hur varenda unge i området hade kommit till henne och bad henne om att dom också skulle få en egen stickad mössa.

Vi lämnar skidområdet och går lite snabbt in på tennis och Björn Borg som även han är en legend inom svensk idrott med sina fem Wimbledon och sex France open segrar. Farfar som är en trogen Brynäs supporter blir nostalgisk och insisterar på att jag ska skriva om dom också, han predikar om Brynäs glansdagar och jag måste medge att jag är lite imponerad då Brynäs tog fem SM guld under 70-talet.

Nu lämnar vi idrotten och går in på modet under 70-talet vilket farmor tycker var ett kapitel för sig och farmor plockar fram ett gammalt foto på sig, farfar och min faster. Hon minns att alla hade jeans som var utsvängda nedanför knäna, batik tröjor som man gjorde själv och såklart glasögon som täckte halva ansiktet och farfar avslutar med att skomodet på den tiden var moonboots, skoterkängor och näbbstövlar.

Vad lyssnade man på för sorts musik under 70-talet undrade jag och båda sa samtidigt ABBA. Efter att dom hade vunnit Eurovision song contest 1974 med låten waterloo i Brighton så spelades Abbas LP och EP skivor på varenda grammofon i Sverige. Punken slog även igenom på 70-talet och förutom det lyssnade man mycket på Kizz, Bonnie M, Pink Floyd och Grease. Tidningen Poster slog igenom och farmor kommer ihåg att ungarna nästan tapetserade väggarna med affischer och planscher på dessa artister. Familjen Macahan var en western serie som utspelade sig i USA’s vilda västern under 1860 talet och den var väldigt populär.

Farfar som tycker väldigt mycket om tekniska saker var snabb med att köpa en färg tv när dom kom ut i affärerna, den betalade han runt 3500 kr för vilket är cirka 30000 idag. Han var lite små tjurig för att han var tvungen att betala extra tv-licens för att han hade färg tv. Lite senare så skaffade han även en videobandspelare som han har kvar än idag säger han lite stolt.

Jag tackar för mig och vi avslutar med en kopp kaffe och några nybakade bullar.

 

Oscar Andersson

 Vad minns du från 70-talet?
 

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *