Afbild

Festligt för förkloka

77. Yrene från Flen

Under Historieskatten-dagen på Kulturhuset i Katrineholm intervjuar Elvira sin farmor Yrene. Elvira ställer frågor och Yrene svarar. 

Yrene är född i Flen. Hon har två äldre bröder. ”Mamma var hemmafru och pappa jobbade i jordbruk. Vi bodde tillsammans på landet men vår gris och katt. Det fanns inget varmvatten så man fick hämta vatten i brunnen. Tvättstugan låg vid sjön och tvätten sköljdes i sjön. Det var kallt för händerna. Mamma syltade, saftade och konserverade. Jag lekte med kompisar, mina bästa vänner hette Vera och Agneta, läste böcker och gungade. Vi hade ingen TV när jag var barn. På sjön åkte vi skidor, skridskor och spark. Vi hoppade hopprep, spelade kula, lekte med rockringen, bakade och lekte med dockor. Jag lade ibland katten i dockvagnen där den sov så sött.

På affären köpte jag saker som hade tagit slut samt 25 öre-dajm som jag delade med mamma. Jag ville dela med henne. Min favoritmat var potatismos och fläsk och mitt favoritplagg var en rosa sidenklänning. När jag blev stor ville jag jobba på sjukhus och i affär” säger Yrene.

”Till påsken pyntade vi med ris och fjädrar. Vi hade gjort påskkärringar i skolan och målat ägg. Vi år ungefär samma mat som nu men inte lika många sorters mat. Jag satte på syskonen en strut på ryggen och hoppades att de inte märke det. Långfredagen var jättetråkig. Det fanns inget att göra, ingen bio och ingen radio att lyssna på”.

Yrene 68 år. Född i Flen, Södermanland.

Elvira 8 år

Känner du igen påskbuset?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *