Afbild

Festligt för förkloka

55. Femöreskola

Min farmor Astrid Eriksson (född Sundin) föddes år 1937 i Hammarstrand. Hon var en utav tre systrar. Hon levde med sina systrar och föräldrar på en gård i Hammarstrand. På samma gård bodde Astrids morföräldrar. Hennes föräldrar var jordbrukare och hade både djur och skog, speciellt djuren tyckte Astrid mycket om. Astrid delade rum med sin tvillingsyster och den äldre systern hade ett eget rum. Systrarna hjälpte till hemma med att städa, diska och ge mat åt djuren. Systrarna hjälpte till med samma saker, det spelade ingen roll vem som var äldst eller yngst. Det hjälpte inte bara till hemma, de hade ganska mycket fritid också.

På fritiden lekte de mycket utomhus, med dockor, var med sina kompisar som bodde i närheten eller spelade piano. De lyssnade även mycket på radion. Radion spelade mycket musik och läste upp nyheter.

När Atrid var sju år började hon i skolan. Hon gick eller åkte skidor till skolan. Det var långt till skolan, nästan fyra kilometer, det var jobbigt att gå och speciellt på vinter då det kunde bli nästan 40 minusgrader. Eftersom skolan började klockan åtta fick de börja gå tidigt då det fortfarande var väldigt kallt. I skolan började dagen med att stå upp vid sina bänkar och be en morgonbön som lärare höll i. I skolan studerade eleverna svenska, matte, historia, geografi, idrott och kristendom och det var samma lärare som lärde ut alla ämnena. Man fick en ny klassföreståndare vartannat år. På rasterna spelade eleverna fotboll, basket, väggboll, kula, hoppade hopprep eller så bytte flickorna filstjärdekort med varandra.

Filmstjärnekorten var på amerikanska skådespelare och det gick ut på att samla så många olika som möjligt. Eleverna fick ta med sig egen mat tills Astrid gick i 4:an, då fick skolan skolbespisning. Den egna lunchen bestod av en smörgås och en flaska mjölk som åts i kapprummet utanför klassrummet. Skolan slutade 15.00 och när Astrid kom hem gjorde hon läxorna som skulle lämnas in dagen efter. När Astrid började i sjuan började hon i en så kallad realskola, det var som ett gymnasium fast utan en speciell inriktning.

Eleverna hade fyra lov under läsåret. Det första lovet var höstlovet. Höstlovet var till för att barnen skulle vara hemma och hjälpa till med potatisen som skulle skördas. Lovet efter var jullovet. Många utav Astrids släktingar som bodde på andra platser i Sverige kom hem till dem och det var en stor fest. På julen fanns alltid en massa god mat och på kvällen kom tomten med julklappar. Astrid och hennes systrar fick inte så många julklappar var men en speciell som hon kommer ihåg var en stor och fin docka. Alla i Astrids familj var väldigt musikaliska och hennes pappa sjung i kör, så därför spelade de mycket instrument och sjung jullåtar tillsammans. Det tredje lovet var påsklovet fast man firade inte påsken speciellt mycket. Under sommarlovet var midsommar en stor fest. Astrids familj och deras gäster cyklade iväg till en festplats och hade mycket roligt.

Som sagt var Astrids föräldrar jordbrukare vilket gjorde att de åt det man kunde få hemifrån t.ex. potatis, rotfrukter och kött från slaktade djur. I Hammarstrand fanns en mathandel, två klädaffärer och två skoaffärer. Astrids mamma var en duktig summerska så hon brukade sy vissa kläder själv, som t.ex. finkläderna de hade på julen. När det var väldigt kallt tillverkade mamman ett par speciella skor som de kallade tussar. Tussarna var gjorda av ull och påminde lite om tofflor. När de gick till mathandeln brukade Astrid ibland få fem öre att köpa kola för, de kallade kolan för femöreskola.

När Astrid och hennes kompisar blev lite äldre, omkring 17 år, började de gå till dansbanan som låg i Hammarstrand. Dansbanan fanns i föreningshuset. Det var en väldigt fin dansbana och det kom människor från hela Jämtland och orkestrarna kunde ibland komma ända från Stockholm. Man dansade foxtrot, tango, vals, och stilla vals. Flickorna hade jämt på sig klänning när de dansade och pojkarna hade på sig kostym. Dansbanan var öppen varje lördagkväll och ibland även på onsdagkvällar och det kostade ungefär fem kronor i entré.

När Astrid fyllt 18 år flyttade hon hemifrån, till en lägenhet i Hammarstrand. Hennes första jobb var som telefonist på Telia. Det var många som sökte det jobbet och Astrid var en av få som fick det. Det var inte många från landet som flyttade långt hemifrån för att söka jobb men tillslut var Astrid tvungen att göra det. Efter ett antal år drog Telia in sina verksamheter på landsbygden så Astrid sökte jobb i Sundsvall. Hon fick jobbet så hon, hennes make och deras lille son flyttade till Sundsvall. Hon tyckte det var ganska stor skillnad på Sundsvall och Hammarstrand eftersom Sundsvall var mycket större än Hammarstrand.

Innan Tv kom spelade de mycket brädspel och läste böcker. När väl Tv:n kom fanns bara kanal ett och sen kom kanal två. Varje lördagkväll kollade Astrid och hennes familj på Hylands hörna som var ett underhållningsprogram. De reste inte mycket utomlands men de gillade att åka längdskidor och åkte ganska mycket till fjällen.

Idag tycker Astrid om att jobba i sin trädgård. Hon är också ganska interesserad av litteratur och engelska. Hon skulle vilja komma ut mer och gå kurser i t.ex. litteratur eller engelsk eller resa. Hon skulle gärna åka till Stockholm och gå på en konsert. Idag har hon kontakt med två av sina barndomsvänner, de bor också i Sundsvall. Astrids bästa barndomsminne är att hon hade en så bra barndom men trots det kan hon inte säga att det var bättre förr.

Astrid Eriksson, född 1937 i Hammarstrand

Anna Eriksson Hagaskolan 8c Sundsvall

 

Har du ätit femöreskolor?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *