Afbild

Festligt för förkloka

19. Filmer förr

På den ort jag växte upp i slutet av 40-talet och början av 50-talet fanns en ungdomsträdgård, senare kallades den bygdegård. I det huset fanns en lokal  där det  bla. visades film. Inga sköna fåtöljer utan bänkrader med uppfällbara sitsar. Biljetterna kostade 2.25. En föreställning hade fem akter och  det berodde på att filmen fick inte plats på en rulle. Därför blev det en kort paus när maskinisten bytte filmrullarna i projektorn.

”Rännstensungar” och ”Barnen från Frostmofjället” var barntillåtna filmer som kanske rentav riktade sig till barn. ”Barnen från Frostmofjället”, där fem föräldralösa barn fick ta hand om sig själv och varandra, var sorglig, men ansågs vara lämplig och fostrande för barn. Den kom 1945. ”Rännstensungar”, som kom 1944, handlade om en föräldralös liten flicka som satt i rullstol och det jag minns var när hon sjöng sången: ”I min lilla, lilla värld av blommor”. Den bilden har etsat sig fast i minnet.

Några år senare, 1951, såg jag ”Hon dansade en sommar”. En mycket omtalad film för sina, på den tiden, vågade kärleksscener. Ulla Jacobsson och Folke Sundquist spelade ett par som upplevde en sommar på landet tillsammans. Mycket romantisk men med ett mörkt och tragiskt slut. Det som lockade biopubliken var nog den omtalade nakenscenen, när paret slänger av sig kläderna och springer ut i det solglittrande vattnet med ryggarna mot kameran. Den vackra scenen går att återuppleva i dag  från ett  YouTube klipp.

Vilka filmer minns du speciellt?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *