Afbild

Festligt för förkloka

20. Förlossning o. tjuvlyssning

Huset familjen bodde i ligger vackert vid sjön Östra silen. John minns när han och hans syskon skulle ta sig till skolan, vilket de gjorde alla dagar utom söndagar. Då fick de ro över två vikar för att komma till skolan under vår, sommar och höst. När inte isen höll på vintern eller vädret inte tillät båtfärden, fick de gå runt vikarna vilket naturligtvis ökade på färdtiden. Johns syster gick ofta i skolan två timmar längre än John. Då fick John snällt vänta och medan han väntade satt han och tragglade multiplikationstabellen som satt sig som ett rinnande vatten. För att ta sig igenom hela skoldagen hade de med sig smörgåsar att äta.
1944 skulle Johns lillebror födas och en morgon väcktes familjen av att det var dags för nedkomst. Johns äldre syster fick i uppdrag att sitta vid sin mammas sida och John fick ta häst och vagn för att möta upp barnmorskan. När John och barnmorskan kom fram till huset var Johns lillebror redan född och barnmorskan fick hjälpa till med efterarbetet.
Under krigstiden minns John hur han flera gånger såg plan flyga över himlen ibland tömde de skrot och kanske ammunition i sjön. 1952 flyttade John och familjen från huset i Hjortsnäs till ett mer modernt boende i Berg, Ödskölt. Något år senare träffade John sin fru Berit. De byggde senare det hus de fortfarande bor i i Bäckefors 19xx.
John Andreasson född 1932 i Hjortsnäs, Hökenäs.
Lena Larsson 28 år
 vit bakgrund
Berit föddes i Göteborg när hennes mamma hade ett ärende där. Efter förlossningen kom hennes pappa och hämtade dem i bil. Berit gick i skolan i Bäckefors och minns att en av hennes klasskamrater blev utav läraren bedömd att vara obildbar och inte behövde besvära sig med att komma till skolan. Han fick lära sig allt hemma istället. Som kuriosa kan nämnas att han senare blev lärare och verkade som det till sin pension.
Under krigstiden var det ransonering i Sverige men för dem som hade egen gård märktes det inte av så noga. De kunde ju försörja sig själva. Berit som under hela sin uppväxt har bott i Bäckefors samhälle minns att hennes mamma cyklade med kaffebönor och var speciellt noga med att inte tappa ut en enda böna. Kaffet var guld värt. När tyskarna försökte ta sig in i Oslo minns både John och Berit hur de från Bäckefors såg hela himlen lysa upp när de såg åt väst. Det var otäckt att se och höra. I Sverige drogs alla rullgardiner ner så att ingen skulle se att människor levde där.
John och Berit minns när telefonen kom till samhället då fick man lyfta på luren och vänta på att växeln svarade. När signalen kom fram fick man tala om vart man ville ringa, var samtalet långväga kunde man få vänta några dagar innan telefonen ringde igen och kontakt skapats. Berit berättar att man tydligt kunde höra att växeloperatören satt och lyssnade på ens samtal. Det gällde att inte ha några hemliga ärenden.
Berit Erlandsson föddes 1937 i Göteborg
Lena Larsson 28 år
 vit bakgrund
Har du varit med om att någon har tjuvlyssnat?
Bäckefors ligger i Bengtsfors kommun i Dalsland.
Kuriosa: Aftensval betyder kvällsmat på dalsländska.

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *