Afbild

Festligt för förkloka

12. Första kyssen

Det var en gång en pojke som föddes en höstdag i landet Sverige. Året var 1924, och pojken fick växa upp hos Maria och Axel Dahlman. Tre år senare, 1927, i en annan del av landet fick Helga och Wille Pettersson en flicka. Pojken kallade de Torsten, flickan Gerd. Då visste de inte att de skulle skapa ett liv tillsammans.

Både Gerd och Torsten blev som tonåringar flitiga besökare till Östergatan i Landskrona där de båda bodde. På Östergatan gick ungdomarna fram och tillbaka under kvällarna och spanade in varandra. På gatan låg även biografen, och det visste man att när filmen var slut skulle mer folk välla ut på gatan. Hade man tur så skulle den man spanat in tidigare under kvällen komma tillbaka. Upp och ner strögade alltså de unga och slet sina skosulor. Oftast var det killarna som fick ta steget och börja prata, och kanske erbjuda sällskap hem i slutet av kvällen.

Sällskap innebar att man blev följd hem till dörren. Med sällskap så kunde man gena över det öde Rådhustorget, som var mörkt för att man skulle våga korsa det ensam. Gerd fick sällskap hem flera gånger, och många var de som hoppfullt väntade på en liten avskedskyss vid hennes dörr. Men någon romantik på trappen blev det inte tal om utan de manliga följeslagarna fick snällt finna sig i att ta farväl utanför porten. Något mer vågade de inte försöka sig på, Gerd var nämligen en väldigt bestämd ung kvinna som tydligt visade att hon inte var intresserad av några närmande. Så var det bara. Men det fanns en kille på Östergatan som hade fångat Gerds intresse lite extra, och det var Torsten. Torsten var väldigt eftertraktad bland tjejerna och hade ofta sällskap med olika töser.

En kväll hade Torsten äntlligen tagit mod till sig. Efter att ha varit på dans i Karslundsparken började Torsten och Gerd att tillsammans vandra hemåt, när Torsten plötsligt tar tag i henne och ger Gerd hennes livs allra första kyss. Det var en överrumplande kyss, men något måste ha hänt i det ögonblicket. Torsten är nämligen än idag den ende påg som Gerd har kysst.

Dock så var ännu saken ej klar i och med denna kyss. Både Torsten och Gerd sällskapade med andra under en tid därefter. Men de blev allt mer bekanta med varandra, och  till sist insåg de bägge att de inte önskade någon annnan. De gick ofta på bio på Östergatan tillsammans, men nu behövde de inte längre fundera på vem de skulle ha sällskap med hem.

Ett litet hinder kvarstod dock för det perfekta förhållandet, Gerds stora dansintresse gjorde nämligen att förhållandet var lite svajigt i början. För medan hon älskade att dansa, så ville Torsten inte ens följa med in på dansställena. Detta löste det unga paret dock, genom att Torsten gick på bio de kvällar som Gerd ville gå ut och dansa. När dansen var slut mötte han upp henne utanför danslokalen och följde henne hem.

När Torsten exerade i Ljungbyhed var han bara hemma i Landskrona om helgerna. På söndagskvällarna brukade Gerd följa honom till tåget och ta avsked vid perrongen, för att sedan skynda sig till det väntande dansgolvet på Folkets hus. Vid den här tiden var Torsten 20 år och Gerd var 17. De var ett officiellt par, men ännu ej förlovade. Förlovningen skedde två år senare, på midsommarafton 1946.

                                             

Platsen var Barsebäcks camping och de hade tillsammans planerat allting sedan tidigare, annars hade det antagligen aldrig blivit av. Mindre än ett år senare gifte paret sig i Landskrona, den 15 mars 1947. Vigseln skedde i prästens hem, med Torstens syster och Gerds bror som vittnen. Det var efterkrigstid och alla hade ont om pengar, så att köpa dyra tyger till bröllopskläder fanns det inte tal om. Men Gerd var ändå vacker i en ljusblå långklänning, med en slöja i samma färg med små vita blommor på. Efteråt blev det middag och dans hemma hos Gerds föräldrar. Gerd var här gravid med sin förste son, men det var inget som syntes som tur var. Fotografen ville till och med att de skulle ta bröllopsbilderna i profil, så att man fick se Gerds smala midja.

Efter bröllopet skulle Torsten äntligen få slippa att stå utanför porten på Eriksgatan 88 och säga hejdå. Nu var det dags att skaffa ett gemensamt boende på Fröjdenborgsgatan. Den gemensamma adressen invigdes dock inte på bröllopsnatten, för denna natt spenderades i Gerds syster Stinas säng. Ja, Stina själv var inte hemma såklart. Det var däremot hennes två högljudda papegojor som höll de nygiftna vakna halva natten. Ja. Så vardagligt och alldeles underbart kan en äkta kärlekshistoria ta sin början och få fortsätta.

Torsten Dahlman född 1924 & Gerd född 1927
Sara Dahlman 28 år, Veberöd

Berätta gärna om din första kyss!

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *