Afbild

Festligt för förkloka

84. Fritid

Jag heter Solweig Höög och har vuxit upp på min föräldragård i Berg i Flisby socken i Småland. Jag och min bror började tidigt att hjälpa våra föräldrar på gården. När pappa dog var jag 11 år och min bror 15 år. Då hjälpte jag till ännu mera på gården. Min mamma fick hjälp av en dräng också. Jag mjölkade korna, gav kalvarna, grisarna, hästarna. hönorna, kycklingarna, kalkonerna, fåren, katterna och hundarna mat. Jag hjälpte också till med övriga sysslor på gården.

Jag gick i söndagsskola och juniorerna. När jag var 12 år gick jag med i Flisby 4 H-klubb. Jag odlade köksväxter, jordgubbar, omskolade tall- och granplantor i ett resp 2 år. 140.000 på 6 år. Jag födde upp grisar, kalvar, höns och kycklingar. Jag var väldigt noga med att inte ha något ogräs och att det var rent och snyggt bland djuren. Konsulent Bertil Ek och länsjägmästare Åke Hallander kom på oväntat besök och kollade mig. Jag har också varit tävlingsledare i växt, träd- och frökännedom.

2 terminer gick jag i dragspelsskola. Läraren mötte upp vid Stockholmsvägen. Jag cyklade 1½ km med dragspelet på pakethållaren. Jag har knytit 4 ryamattor och sytt 3 stramaljtavlor. 1986 sydde jag min hembygdsdräkt som är från Södra Vedbo. Eftersom man inte fick använda symaskinen fick jag sy allt för hand. Jag tillverkar saker i keramik. Jag älskar att baka, laga mat, safta, sylta, göra lingondricka och lite likör ibland. Jag gör ostkakor på bondmjölk.Livsmedelsverket ville ändra på detta att man inte fick göra ostkaka på opastoriserad mjölk. Eftersom många satte sig emot detta, ändrade de sig som väl var. Jag har druckit komjölk i 18 års tid och jag är säker på att detta har bidragit till att jag är så jättepigg i dag. Jag tycker det är jätteroligt att plocka blåbär och lingon i skogen. 50 liter blåbär och 120 liter lingon. Att dricka kaffe med dopp i skogen är underbart. Ni vet väl att om Ni äter en kopp blåbär varje dag förbättras synen. Jag har märkt det. Jag äter ½ matsked honung varje morgon och är aldrig förkyld.

Jag sitter med i FUB:s styrelse och i Motormännen och i Wätterbygdens Hantverkare och har hand om lotteriet i SPF, Väster och har även gått med i Frivilligcentralen där jag kommer att duka och servera på Sofiagården för personer som fyller 65, 70. 75. 80, 85, 90, 95 och 100 år Jag är också med i Aktiva seniorer. Jag har jobbat på Högskolan i 30 år. De senaste 7 åren var jag tentavakt. En ny VD kom till Högskoleservice och han sa att alla som hade fyllt 70 år fick inte jobba längre. Då hade jag jobbat 2 år på övertid.

Jag har nära till skratt och jag tycker om att dansa med mina 3 katter som är mamma, pappa, barn. Jag squaredansar 2 dagar i veckan där jag måste tänka snabbt. Jag spelar bool en dag i veckan. Jag håller alltid på med något roligt. Minnenas teater har varit jättekul. Vi har haft jätteroligt tillsammans med Eva, Emmi, Martin och Reza som  har filmat oss hela tiden. Eva är en mycket duktig regissör och Emmi och Martin är jätteduktiga skådespelare. Jag avslutar med att jag är 75 år och har sambo, 5 barn. 4 barnbarn, ett femte är på väg, 1 bonusbarn och 3 bonusbarnbarn.

Solweig Höög. Född i Berg, Småland.

Vad är du speciellt nöjd över att ha gjort i ditt liv?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *