Afbild

Festligt för förkloka

25. Pigarbete o. hemstickade bindor

Som 14 åring (1933) fick jag börja arbeta som piga hos en änka på en gård i Skattebyn. Jag fick mjölka kor, någon belysning  fanns det inte, utan en svag fotogenlampa som hängde i taket i mitten av den stora lagården. Jag fick känna mig fram till korna. Mjölk transporterades i stora flaskor som rymde 50 L var. När änkans son inte fanns hemma, fick jag även bära de stora mjölkfyllda flaskor ner till stora vägen, där en oftast, vresig man väntade med transportbilen. Inte sällan fick jag ställa själv flaskorna på flaket. Mjölkflaskorna behövdes även diskas, ute, oavsett årstid och väderlek. De diskades med varmt vatten som jag fick värma på vedspisen. När ”mjölkmaskiner” började användas, så kunde de inte mjölka ur all mjölk, så det fick jag göra efteråt, på alla kor.

Under tiden jag arbetade på gården, så fick jag sova över, i köket på en kökssoffa.  Jag fick även sköta om hästen på gården. Tidigt på morgonen fick jag klättra på en stege i stallet, för att ta ner hö med hjälp av en v-format spjut av järn. Ibland låg det luffare där som skrämde mig.

Gunborg minns även de hemstickade bindor (1933), som gjordes av ”ljusvekegarn”. Bindan fästes då på en resårband runt midjan. Kvinnor bar då fortfarande ”mammeluckor”. När man hängde upp tvättade bindor på en tvättlina fick man hänga ett lakan över, då det fanns unga män i huset.

 

Gunborg Karlsson 94 år, född 1919 i Skatteby, Odensbacken Örebro

Amra Dzirlo

 

Vad var tabu att tala om när du växte upp?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *