Afbild

Festligt för förkloka

63. Hölass i Hälsingland

Birgitta är 75 år och är född och uppvuxen i en liten by som heter Nybo nära Järvsö. Där bodde hon med sina tre syskon och föräldrar i ett hus, som låg i anslutning till hennes föräldrars lanthandel. Och de hade ett fullt modernt hem med både kylskåp, dammsugare, telefon och andra bekvämligheter. Hennes föräldrar var också bland de första i Nybo som hade en bil. De behövde bilen för att underlätta jobbet på lanthandeln.

Tio år efter att hon föddes 1938, flyttade de till Sundsvall för att hennes föräldrar ville att deras barn skulle få chansen att gå i realskolan. För det fanns nämligen inte en så kallad realskola i Järvsö, där fanns bara en småskola på den tiden. Birgitta själv har gått i både småskola (i Järvsö), realskola och gymnasium (i Sundsvall) och till sist gick hon ett år på en sekreterarutbildning i Stockholm på Barlocks Handelsinstitut. Och efter den utbildningen fick hon sitt första riktiga jobb som sekreterare i Stockholm. Och har efter det jobbat som sekreterare i hela livet.

På fritiden dansade gärna Birgitta modern dans på folketspark, eller så gick hon och såg på bio med sina kamrater. Hon var väldigt mode medveten som ung och gillade att ha fina kläder på sig, dock inte hatt. Och hennes mamma var väldigt duktig på att sy, så hon sydde många fina klädesplagg åt henne och hennes syskon.

På sommarloven åkte hon ofta och hälsade på hos sina mostrar och morbröder, som bodde på landet i Hälsingland. Där hjälpte hon till på deras bondgårdar, där de ibland åkte och badade vid en väldigt fin badstrand i Ljusnan. Det som hon tyckte var roligast under besöken i Hälsingland var att åka hölass. Och ett av Birgittas finaste barndoms minnen var när de en tidig julotta åkte häst och släde upp till kyrkan med familjen. Ett annat fint minne hon har från julen var när hon fick en väldigt fin docka av sina föräldrar i julklapp.

Idag är Birgitta en glad pensionär som lever efter mottot Carpe diem (fånga dagen). Och de tre bästa dagarna i hennes liv var när hon gifte sig och sedan fick sina döttrar, Ulrika och Rebecka. Hon tycker att ödmjukhet är en gåva man ska vara rädd om och något som hon vill säga till dagens ungdomar är ”Var envisa och ge aldrig upp.”

Birgitta 75 år. Född i Nybo Järvsö, Hälsingland

Philip Kristoffersson 8C, Hagaskolan Sundsvall

Vad skulle du ge för livsråd?

 

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *