Afbild

Festligt för förkloka

97. Horn tog tiotaggare

På bussen på väg till farmor och farfar så tänkte jag igen hur jag hade tänk utföra intervjun. När jag ringde och talade om att jag ville intervjua dem så blev de glada och det ställde gärna upp. Det skulle bli kul att få just intervjua dem för att de vet just hur det var att leva under 1970 talet. När jag kom dit så stod redan kaffekannan och dem nybakta bullarna på bordet i vardagsrummet.Vi fikade och pratade en stund innan vi började intervjun.

Jag frågade hur det var att leva under 1970-talet, det var ungefär lika som idag, vi hade jobb och det var inte så fattigt. Vi byggde vårat hus ute i bomhus 1976 sa farfar. Det tog ungefär ett år att bygga huset. Det var jag och några till som byggde hela huset från grunden säger farfar. Vi ville ha en villa, vi var trött på lägenhet så därför byggde vi huset. 1970-talet var ett mycket bra årtionde för oss. Vi gjorde många bra resor säger farmor. 1979 var vi i Amerika och vi reste runt om. Min bror bor kvar i Amerika än idag sa farfar. Men idag bor han i Florida vid havet. När vi var i Amerika så var vi på ganska många ställen, vi var i Washington DC, New York, och i Niagra fallen. Niagra fallen var nog det häftigaste med våran resa till Amerika sa farfar.

Jag frågade hur arbetslösheten var under 70-talet. Jodå, arbetslösheten var väldigt låg sa farfar. Den var alltid under 4%, dom flesta hade ett jobb, och det var väldigt bra. Om politiken under 70-talet så var det socialdemokraterna som satt i regeringen. Lönerna var mycket mindre på 70-talet än idag, men man försökte leva bra, men det fanns inte så mycket pengar. Men man var glad att man hade mat på bordet.

Var det några speciella händelser som uppstod under 70-talet frågade jag. 1971 kom den stora oljekrisen i världen, det var väldigt dåligt med olja just då och bensinpriserna gick upp med flera kronor. Det var väldigt dyrt om man skulle tanka säger farfar. 70-talet var ett riktigt bra årtionde säger farmor. Det hände mycket i våra liv som betydde mycket för oss. Vi gjorde det vi ville, vi levde upp våra drömmar säger farmor.

Är det nått annat ni vill säga som var speciellt under 70-talet frågade jag. Det var en sak som jag gjorde sa farfar. Jag sköt min tio-taggare, det var riktigt roligt att få uppleva en sån händelse, när vi jagade under 70-talet så sköt vi så mycket älg, så familjerna fick nästan en hel älg var. Vi hade hela frysen full av kött säger farmor. Jag hade så mycket kött att laga mat på, det räckte hela året ut.

När jag stog i hallen så tackade jag för intervjun och tackade för att jag fick komma över. De var enkelt att intervjua dem, dom svarade på alla frågor riktigt bra och jag fick till det material jag behövde. Kortfattat så var det en riktigt bra intervju, och jag gör det gärna en annan gång.

Farmor och farfar

William Horn EK13EB. Gävle, Gästrikland.

Minns du oljekrisen?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *