Afbild

Festligt för förkloka

78. Jaga ollonborrar

Molly 11 år träffar Karin 82 på Kulturhuset. De känner inte varandra men båda är där för att delta i projektet Historieskatten (numera kallat Anekdot).

Karin är född 1932 på Gotland. Hennes föräldrar hade en lanthandel. Affären låg i samma hus som Karin och hennes familj bodde i. De hade utedass då det ej gick att gå på toa inomhus.

Karin fick ingen veckopeng men lite godis ändå. Karin har en äldre bror. Hon gick i Fröjelkyrkskola. Hon var tre stycken i klassen. Skolgården såg ungefär likadan ut som nu. Molly visar en gammal svartvitbild på en skolgård som finns i rummet där några tjejer hoppar hopprep. Karin hoppade inte så mycket hopprep, däremot hoppade hon hage. Man gick i två söndagsskolor. Favoritämne i skolan var att skriva uppsatser och jobba matte.

Hennes favoritmat var söndagsplättar men hon tyckte om all mat. En lammunge var Karins bästa vän när hon var liten. Hon lekte med dockor och sydde dockkläder. En Volangkjol var hennes favoritplagg. Även klänningar och långstrumpor. Man fick bada i sjön utan föräldrar och vuxna. Alla hade inte cyklar och ingen hade cykelhjälm. De tyckte om att jaga Ollonborrar. På barnens dag åkte hennes familj till Visby. De hade en bil.

När hon var tonåring, 16 år, jobbade hon hos en familj i Stockholm som hembiträde. 1957 tittade hon på Tv första gången. Anna-Lisa var nu hennes bästa vän. Karin ville bli missionär när hon blev stor.

Karin född 1932 på Gotland.

Molly 11 år.

Har du jagat ollonborrar?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *