Afbild

Festligt för förkloka

43. Jullandskap i lågor

Min mor hade skaffat en liten fin modell av Frösö kyrka med klockspel. Troligen inköpt någon gång på 30-talet när hon besökte Frösön. När jag var liten, så byggde hon ett jullandskap runt denna kyrka. Allt stod på radiogrammofonen och hon la ut bomull som snö och en spegel som isbelagd sjö. Sen stod där lite olika figurer och varje år fylldes det på med någon figur. (På bilden nedan beskådar min son mormors jullandskap).

En av de första gångerna den stod uppställd, höll det på att hända en riktig olycka. När jag steg upp på morgonen, så var mina föräldrar ute i ladugården och mjölkade och skötte om djuren. Jag ville göra extra fint tills de kom in, så jag tände de två ljusen, som stod på jullandskapet, men det ena föll och tände eld på bomullen. Jag blev rädd, men som tur var kom mor in och tog en trasmatta och la över elden. Nästan allt klarade sig men jag har fortfarande en svedd tilltufsad tallkottetomte som minne av händelsen.

När mina barn var små byggde jag något liknande men med en skånsk kyrka i lergods som kom från min mans hem. Nu försöker jag få mina barn att överföra traditionen till sina barn, och jag kommer att ge dem de två kyrkorna och fördela en del av småsakerna. Bilden ovan är från min variant av jullandskap.

Kersti Lindelöf, uppväxt på tidigt 50-tal i Fur Blekinge

Har du jullandskap?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *