Afbild

Festligt för förkloka

61. Kärlek vid Vängåvan

Åsa föddes 1944 och växte upp med en tre år yngre syster. De bodde i ett trähus på Östermalm tillsammans med sina föräldrar och sin mormor och morfar. Vägarna var inte asfalterade. En gubbe med häst och vagn tömde avfallstunnan en gång i veckan och dricksköraren kom och sålde svagdricka ibland. Man hade ingen toalett och använde potta och utedass, inne fanns bara kallvatten. Åsa och hennes syster Eva hade inte varsitt rum, de delade sovrum.

På vintrarna åkte Åsa skridskor varje dag. Hon gick på Höglundaskolan och hon åkte ofta skridskor på lunchrasten. När hon blev äldre började hon med långfärdskridskor och gick till träningen i Nacksta för att familjen inte hade någon bil.

Ett bus som hon kommer ihåg var när och hennes kompis Hans kastade Åsas mammas docka i ett dike i skogen. Det var en amerikadocka som Åsa alltid hade tyckt var otäck. De lekte ofta i skogen och Hans var hennes bästa kompis.

Hemma läste Åsa gärna Kitty-böcker och Enid Blytons fem-böcker. På tisdagar satt hon på köksoffan och lyssnade på en deckarserie som hette Francis Durbridge på familjens enda radio. När Åsa hade pengar över kunde hon köpa ett-öres saltlakrits eller gula fem-öres dixiekola.

Efter nio år i enhetskolan började hon på Handelskolan där hon bland annat lärde sig skriva maskin. När hon var 17 år fick hon jobb tidskriverska i Nacksta, hennes uppgift var att räkna ut löner för arbetarna. Åsas drömjobb var att bli radiotelegrafist på ett fartyg, men så blev det inte, istället blev hon karttekniker.

En sommarkväll vid Vängåvan 1966 träffade hon sin blivande man. Det är än idag det bästa minnet hon har från sin ungdom. hennes kärlek var en tysk arkitektstuderande på klassresa. Efter två månader förlovade de sig, ett år senare gifte de sig och flyttade tillsamans till Berlin. Tillsamans fick de två barn och ett äktenskap som höll i 20 år.

Efter att ha skilt sig flyttade Åsa tillbaka till sin hemstad Sundsvall. Här har hon bott sedan dess, nu lever hon med sin sambo sedan 20 år och sina två svart-vita katter. Idag behöver hon inte gå på något utedass eller värma vatten. Hon är pensionär och ser gärna på teve eller bakar. Hennes föräldrar och syster är döda sedan flera år, men hon har fortfarande kontakt med gamla bekanta från 50-talets Östermalm.

Åsa 70 år. Född 1944, Östermalm i Sundsvall, Medelpad

Martin Hagaskolan 8c Sundsvall 

 

 

Vad hade/har du för drömyrke?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *