Afbild

Festligt för förkloka

36. Lucia

En gammal dam berättade om när hon var Uddevallas lucia på 40-talet. Då fick hon åka häst och vagn genom staden och efter allt lussande fick hon äran att dansa med borgmästaren på Folkets hus.

2007 var jag Lunds lucia och då fick jag faktiskt göra samma sak (åka häst och vagn genom staden). Kröningen på torget blev dock lagom pinsam då det blåste, tändstickorna inte tog och tändare efterlystes i publiken. Om det till slut blev plastkrona har jag förträngt haha. På själva luciadagen lussade vi i över 13 timmar. Besöket som gjorde störst intryck var då vi besökte ett boende där samtliga var över 100 år. Vissa i publiken blev inkörda i sina sängar och någon grät (nostalgitårar). Det var en ära att få sjunga för dessa äldre. Allhelgonakyrkan var också en upplevelse. Att få stå inför 2500 personer i den vackra kyrkan var minnesvärt, speciellt eftersom mormor och farmor också tagit sig dit samt släkt och vänner. Efteråt såg man knappt mitt hår för all stearin. Jag var säker på att få en frisyr likt G.I Jane framöver men mamma och pappa kämpade med tänger i flera timmar för att knäcka loss all stearin. Ni är hjältar!
Att lussefolket svimmar är ju inte helt ovanligt, vid flera tillfällen har tärnor fallit som furor. Det var inte långt ifrån att jag själv gjorde det som lucia framför stans höjdare. Ett litet rum klätt i heltäckningsmattor och tygbonade ger inte de bästa akustik- och syreförhållandena. Man fick ta i så att man närapå blev blå för att det skulle höras. Att därtill ha en krona (hårdare spänd än ett skärp runt en alltför rund mage) kring huvudet gjorde inte det hela bättre. Men det klarade sig precis. Ett annat luciaminne är när kören hade gått upp i kyrkans valv och öppnat en lucka ner till kyrkan. Där sjöng vi och publiken visste inte varifrån ljudet kom. Eller när kören lussade i Tyskland och blev utplacerade att bo över hos tyska familjer. Det var spännande för oss och tydligen exotiskt för dem som aldrig hade sett ett luciatåg.
En kompis berättade om ett tåg där en tärna blivit sjuk i sista stund och ingen kunde hennes solovers. Det blev ett pinsamt avbrott och en något obekväm tystnad innan versen efter kom igång.
Emely Christensson 29 år, Lund
Har du något speciellt luciaminne?
Share by

/ Previous

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *