Afbild

Festligt för förkloka

96. Biblioteksinlåsning

Åsa börjar i skolan den 21/8 -1969, det en lite kyligare dag i augusti även om det är sent på sommaren. hon börjar i årskurs ett på Jäderfors Skola (i Gästrikland) som är en röd tegelbyggnad. Skolan är ganska liten där alla känner alla. Hon cyklar alltid till skolan på sin röda cykel eller tar familjens träfärgade spark på vintern. Åsas föräldrar skjutsar aldrig henne till skolan inte ens när det är snöstorm ute. Åsa tog sig fram till fots i sina blommiga träskor med tjocka raggsockor i när snön yrde på i den lilla byn Jäderfors.

Åsa skickas aldrig ut i den tysta korridoren, men hennes klasskamrater uppför sig inte lika bra. De busar och stojar och kan inte vara tysta. Dem skickas ut i korridoren av den stränga magistern. De håller fortfarande inte mun så magistern låser in de busiga barnen i biblioteket. Samma magister undervisar henne i gymnastik och han går sin dagliga rutin i omklädningsrummen och kollar att alla har duschat. Magistern ser en pojke som inte duschat, han drar pojken i örat in på sitt rum och står och kollar på den rädda och skakande nakna pojken. ”En ren idiot, en pedofil”, kallar Åsa honom.

De sitter i sina bänkar och öppnar på locket för att lägga ner sina svenska böcker och ta fram räknehäftet för att jobba matte. Magistern skriver talen på svarta tavlan och eleverna skriver uträkningarna i sina böcker. Det var dags för barnkunskap nu, läraren tog fram dockor och de lär sig hur man tvättar bebisen i baljan och hur man byter blöjan. På musiken vikarierade Tomas Ledins syster i den höga tegelbyggda Norrsätraskolan i Sandviken. Åsa spelar den blomstertid nu kommer på elorgeln när alla sexor har sin skolavslutning.

Den hemlagade maten i skolan smakar underbart gott, idag serverades det pölsa med rödbetor, men när jag inte tycker om maten spottar jag ut den i min servett innan läraren ser, för man måste alltid äta upp allt som serveras på tallriken. Hemma äter vi ofta stekt strömming med potatismos eller ungspannkaka som mamma gjort. Hemma i byn är vi bland de första som gör tonfisksallad med olika grönsaker. Det var väldigt ovanligt med sallad i hemmet eftersom grönsakerna är så dyra.

Åsa och hennes kompisar är ute och pallar äpplen hos den elaka tanten som bor snett mittemot i det stora gamla gula huset. De mumsar på sina äpplen och lyssnar på musik i Åsas rum nere i källaren på deras kassetter som spelar Ted Gärdestad i den gamla klassiska bandspelaren. De samlar ihop sina idolbilder av Jackson5 och David Cassidy och Åsa stoppar in sina i ett vitt gammalt album.

Åsa tar sedan fram papper och penna ur skrivbordet och skriver några brev till sina brevvänner hon hittat ur Kamratpostens tidning. De tar sina cyklar ut till skogen där dem bygger sina träkojor av gammalt bråte och pinnar det hittat och efteråt tar de cyklarna till skolans bollplan och spelar en omgång brännboll. Efter dem är alldeles svettiga cyklar de hem till Åsa för att bada i deras nya jättestora pool.

Åsa är på väg till skolan en höstdag i september hon har på sig sina utsvängda byxor med en skjorta och en randig slipover med ett par träskor till. Hon går och tänker på vad hon ska ha på sig till festen ikväll. ”Jag tar mina gabardinbyxor och min isblå polotröja.” Hon är arg för hon får inte ta hål i öronen för mamma och pappa så hon bestämmer sig för att göra det själv. Hon sätter ett suddgummi bakom örat och trycker igenom nålen. Hon har inga örhängen så hon använder en säkerhetsnål som örhänge istället.

Vintern närmar sig och Åsa går med toppluva, lovikkavantar och täckjacka med träskor och tjocka raggsockor i till skolan. Hon halkar flera gånger i träskorna, men om man ”vill vara fin får man lida pin”.

Åsa Karlsdotter berättar. Född 1962.

Lee Hasselgren, Gävle, Gästrikland.

Känner du igen något av ovan?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *