Afbild

Festligt för förkloka

60. Palme o. Harry Belafonte

Lisbeth är en väldigt nära person till våran familj. Min mamma träffade henne på dagis när jag var liten. Lisbeth var då en dagismamma där. Dom lärde känna varandra genom åren och dom blev sen väldigt nära vänner, trots åldersskillnaden. Efter några år när dom lärt känna varandra bättre så blev Lisbeth dagismamma till mig och mina två bröder, Emil och David, då mamma och pappa jobbade långa dagar, och inte kunde passa oss. Och enda sen dess så har jag växt upp med henne på sidan om av familjen och hon har blivit som en mormor för mig och mina bröder som jag aldrig hade haft.

Lisbeth växte upp i Lungvik i Ångermanland men flyttade ganska ofta som liten eftersom hennes pappa åkte runt och visade film på fritiden. Hennes mamma var hemmafru och jobbade oftast hemma och hjälpte till med att ex: Diska och tvätta och andra sysslor som var tvungen att göras. Hennes pappa jobbade först som butiksägare då han ägde en liten cykelaffär i stan där dom bodde. Sedan så flyttade dom och han blev föreståndare i folketshus. Som var ett väldigt bra och annorlunda jobb på den tiden. På folkethuset så visade han bland annat film och teatertill allmänheten. Genom att hennes pappa jobbade där han jobbade så fick dom också bo i folkethuset i en liten lägenhet där som dom hade.

Skolan kom hon inte ihåg så mycket ifrån men hon kom igåg att man sjungde psalmer och att ibland så togs skamvrån fram. På den tiden fick man inte mat på skolan som nu utan man fick ta med sig matsäck själv. Matsäcken betod oftast av några mackor och lite mjölk. För att komma till skolan så liftade man oftast med någon som skulle åt samma håll eller till staden själv. I skolan gick Lisbeth bara 7 år berättar hon eftersom det inte fanns några andra klasser då. Resten av tiden hjälpte man oftast till hemma med mamman sin.

Som liten om somrarna berättar hon att dom var mycket ute på landstället där dom hade sin sommarstuga. Vid landstället så åkte hon mycket båt och klättrade vid klipporna. När mörkret sedan hade lagt sig så lekte hon oftast ute i mörkret med sina kompisar. Både pojkar och flickor som skulle söka och försöka hitta varandra i mörkret.

Varje vinter berättar hon att hon alltid brukade åka till Norge med sin familj för att åka skidor. Till den dag hon fyllde 19 år och fick barn och flyttade hemifrån för att skapa sin egna familj. Hon flyttade då till Timrå trakterna och sedan till Skönsberg i Sundsvall. Hon fick två stycken pojkar och har levt där enda sen dess.

Vi pratar mer om hennes barndom och jag frågar ifall hon hade några idoler som ung som  hon beundrade eller gillade, och hon kom ihåg och börjar berätta om en av dom. Harry be la fonte. Harry be la fonte var en jättebra steppare på den tiden, han dansade och sjung dessutom  också. Vi kollar upp han på internet för att se hur han ser ut och så och kollar på ett klipp med han, och jag måste erkänna att han var ganska bra på att steppa faktiskt. Lisbeth berättar att hon faktiskt fick chansen att se honom en gång då hon var i Stockholm, samtidigt som han. Han satt då på ett litet café där.

Jag frågar om hur det var på andravärdskirget men hon berättar för mig att hon inte var född då utan att hon föddes 2 år efter att kriget hade slutat. Men hon berättar för mig om hur det var när Palme sköts, incidenten med Breivik och om Estonia. Dagen då den tragiska händelsen om Palme skedde så var vi på väg till en begravning just då till en nära vän som hade dött, och hörde på bland annat i radion då om vad som hade hänt och tv:n. Hon berättar att såna här hemska saker inte ska få förekomma, och hoppas att det inte gör det igen heller.

Till sist tackar jag för att jag fått interljuva henne och frågar hur hon tycker sitt liv har varit i helhet så här långt, och hon säger: ’’När jag kollar tillbaka på mitt liv så ser jag tillbaka med glädje, det har varit ett bra liv’’.

Lisbet Westin född 1947, Lungvik i Ångermanland

Caroline Nilsson Hagaskolan 8c Sundsvall

 

Vad gjorde du vid nyheten om Palmemordet?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *