Afbild

Festligt för förkloka

35. Skoljul

Jag vill också dra mitt halmstrå till julkrubban och tänkte fokusera lite på skolan. I barnens värld är det ju där mycket av julförberedelserna äger rum.

Själv minns jag att jag började tänka på julen redan tidigt på höstterminen. Det handlade mycket om slöjden. Jag tyckte det var väldigt roligt med slöjd och gav bort i princip allt jag tillverkade. Att veta att någon skulle bli glad för det jag kämpade med gav magpirr när jag satt där med min nål och tråd eller sandpapperskloss. Fyra saker minns jag speciellt. En bakduk, en slips, en träljusstake och en täljd smörkniv. Bakduken var till mamma med texten BAKDUK och en stor limpa i stjälkstygn (flitigt använd i snart 20 år). Slipsen var till pappa, marinblå med taxar på, jag var superstolt men inser nu att den både var för kort och några cm för tjock för att kunna användas offentligt. Träljusstaken var till mormor och morfar, jag kan ännu se svarven och känna lukten från målarrummet där den skulle lackas. Smörkniven fick farmor, bredare smörkniv har nog aldrig sett dagens ljus men hästhuvudet till skaft (farmor hade en riktig häst som det skulle föreställa) hade jag minsann inte kunnat tälja bättre idag.

Vi fick göra en massa andra roliga saker i skolan också. Trätomtar, ulltomtar och julgransprydnader. Föräldrar och syskon kom och tittade på vår julpjäs där jag och de andra trollbarnen låg under en filt med fräknar och garnsvans, följt av glögg och ringdans runt granen för liten som stor.

I högstadiet var den stora händelsen att dansa i gymnastiksalen. Det var häftigt när så många hade fått lära sig samma steg och till dansen ”Polines” (där pojkar står i en rad och flickor i en annan) hade man ett väldigt ”schå” att räkna så att man skulle hamna med den man var kär i. Sen hade man stämningsfull avslutning i kyrkan.

De finaste julminnena vad gäller skolans värld är nog ändå från lågstadiet. Varje decembermorgon inleddes med att alla vi barn fick ha ett tänt stearinljus på våra bänkar, om vi lovade att sitta alldeles stilla. Det var fortfarande mörkt ute, nedsläckt i klassrummet och vår fantastiska fröken Fries läste ett stycke ur boken ”Marias lilla åsna”. Där satt man och lyssnade, myste i lågans sken och var lite lagom busig genom att doppa fingrarna i stearinet och göra stearinkuber på bänken. Jag önskade mig boken i julklapp så den ska jag läsa för mina barn en gång kring juletid.

Emely Christensson 29 år, Lund Skåne

 

Fick ni göra något roligt/mysigt i skolan inför julen?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *