Afbild

Festligt för förkloka

98. 10-i-topp på kasettband

Jag har gjort intervjuat min mamma till ett skolarbete och det här är mitt reportage om det.

Jag satt mig ner vid vårt köksbord, mamma satt på stolen bredvid mig. Det var en kall kväll i slutet av januari, mörkret hade börja lagt sig utanför vårt köksfönster. Diskmaskinens dova ljud var det ända som bröt tystanden. Där satt jag med mina frågor, och där satt mamma med sina gamla fotoalbum.

”Vi kan börja med ditt namn och när du är född.” ”Ja, jag heter Christina ”Kicki” Berglöw och är född 1959” Min mamma växte upp i Bomhus och på Brynäs i Gävle. Hon var tonåring under 70 talet så det är de årtiondet som vi kommer fokusera på.

”När du var liten, fanns det förskola då?”

”Det kommer jag inte ihåg faktiskt, när jag var 3 år så föddes min lillasyster så mamma var alltid hemma med oss, hon började inte jobba fören jag blev nio.” Sen berättade min mamma om lekis, när hon var 6 år gammal så gick hon på något som de kallade för lekis, man gick tre timmar varje dag under hela veckan. Skolan som väntade sen beskriver Kicki som mycket sträng, och alla eleverna hade mycket respekt för sina lärare, de räckte alltid upp handen om de hade något att säga. Under läxförhören så hade man ofta att man räckte upp handen.

”Hur såg betygsystemet ut när du gick i grundskolan?”

”Vi hade betyg med poäng 1-5 där fem motsvarar ett A idag.” I svenskan så var några utav de kriterier man skulle uppnå var att läsa i Li och Lo, man skulle kunna skria skrivstil som de hade plattor som man skrev i så att man skulle känna hur bokstäverna skulle se ut. Kicki gick sedan vidare med att berätta ”När jag började i årskurs så hade ag redan läst ut ettan, tvåans och treans läsebok, eftersom jag och en kompis brukade leka skola när vi var mindre så hade vi lånat några böcker av en äldre tjej, så när jag började i ettan så fick jag och min kompis sitta och lägga pussen på lektionstiden i stället.” Så det fanns inte några utmaningar som man som lärare kunde ge eleven om de redan kunde de man skulle lära sig, eller om man var snabb lärd. Under 7:an, 8:an och 9:an så hade man allmän och särskilj matematik, engelska och franska. Vilket betyder att då kunde man läsa en svårare kurs (den särskilda) om man ville utmana sig själv.

Sedan gick vi vidare med att prata om modet när min mamma var ung.

”Vart det något inom modet som stod ut som du kommer ihåg?” Kicki började skratta ”Haha ja det var det verkligen, de vida byxorna. de satt tajta från höfterna till knäna, sen så svängde de ut. De skulle vara så vida vid fötterna så att fötterna inte syntes.” Hon förklarade för mig att de brukade blanda socker i vatten och strö på det på byxorna så att de byxbena skulle bli ännu vidare, medan hon visade på sina egna byxor. Något annat som också var mycket populärt bland Kicki, hennes vänner och resten utav ungdomen var träskor, jeansjackor, slokhattar och midikappor. Kicki tar fram en av sina fotoalbum och visar mig bilder på hur hon såg ut i sina utsvängda jeans och träskor.

”Vad lyssnade du på för musik?”

”Jag kan inte komma ihåg någon speciell artist eller speciellt band, men jag vet att vi brukade lyssna på 10 i topp som gick på lördagseftermiddagen, och vi hade kasset band.” 10 i topp var ett radioprogram som sändes mellan åren 1961 och 1974. De spelade de 10 populäraste låtarna för den veckan. Man kunde ringa in och rösta på den låten som man själv tyckte var best.

Mörkret ute var nu ett faktum, den digitala klockan på ugnen visade 21:47 inspelningen på min mobil visade att vi hade prata i lite mer än över en timme.

Christina ”Kicki” Berglöw. Född 1959. Bomhus och Brynäs i Gävle, Gästrikland.

Emelie Berglöv, Borgarskolan Gävle, Gästrikland.

Lyssnade du på 10-i topp?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *