Afbild

Festligt för förkloka

29. Tantbesök

Besök hos ensamma tanter 
Så en dag när jag kom hem från skolan hade mor packat små smakpaket av julmaten. Det var leverkorv, sylta och köttbullar,  men det kunde också vara en  ”grisatass”  till någon som tyckte om det och kanske en bit revbensspjäll. Och nu fick jag cykla iväg till alla ensamma tanter som vi kände, hälsa från mor och önska god jul. Det var till ”morfars Anna” på backarna. Så var det moster Karna och moster Anna. Det var inte riktiga mostrar till mor men något slags släktband fanns det.
Moster Karna, glad liten tant med vitt hår och knut i nacken. Ibland fick hon använda sin hörlur för att höra mina blyga svar på hennes frågor. Hon satt i sin gungstol men jag minns inte riktigt om det var en katt eller ett handarbete hon hade i knät. Hon rörde sig lätt när hon reste sig. Lyfte källarlämmen och klättrade ner i källaren och hämtade en flaska saft.
Hennes syster, moster Anna hade sybehörsaffär mitt i byn. När jag kom till henne fick jag alltid en peng. Vilken valör har jag glömt, 25­öring, 50­öring eller en 1­ krona. Det var hos henne jag köpte en julklapp till mor en gång, ett fingerborg som kostade 5 öre.
Sen körde jag till en blyg liten tant, som vi till skillnad från Celia kallade Cilia. Rätt och slätt Cilia, inte tant. Hon var den av tanterna som virkade de vackraste ”stjärnorna”. Hos henne fick jag lemonad och kakor på glasassiett Vi var lite blyga båda två.
Det svåraste besöket var hos tant Betty som bakade spettkakor. Jag brukade hjälpa henne att dra veven när hon bakade. Lemonad fick man alltid och flera sorters kakor. Sockerkakan var alltid döbakad. Hon älskade att baka saftiga tårtor. Pratade och skrattade om hur gott det var med saftiga tårtor. Försökte liksom lära mig hur man skulle uppnå den största saftigheten. Tant Betty virkade också ”stjärnor” men av grövre bomullsgarn. Men hade hon en bra dag så fick man en virkad stjärnduk med sig hem. Det blev åtskilliga med åren! Och varje gång jag var hos henne, inte bara till jul, så förebrådde hon mig för att jag inte lärde mig att virka dukar och mellanverk (spets som man hade på överlakan och örngott). Jag gjorde nog inte alla besöken på en eftermiddag!
Inger Hansson 76 år. Född 1938 Skåne
 
.
Känner du någon härlig äldre dam?

Your thoughts, please

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *